Daddy
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

Auteur: Patrick Goede

Album van Coldplay heeft een diepere boodschap: "Gaat het over het gemis van God dichtbij?"

Martijn Vellekoop, Missionair Coördinator van de PKN, heeft een kwetsbaar bericht gedeeld op Facebook. Nee, het gaat niet over een mooie preek die hem raakte maar over een nummer op het nieuwe album van Coldplay, Daddy genaamd (Papa). "Huil je weleens op maandagochtend om 9 uur? Ik niet. Behalve vanmorgen", begint Martijn zijn verhaal op Facebook.

Het nieuwe album van Coldplay, Everyday Life, ontvangt veel lovende kritieken. Zo schrijft het Parool bijvoorbeeld: "Grote verassing, Coldplay verruilt de hitparadepop radicaal voor experiment met gospel, klassieke en wereldmuziek." Daarnaast koos de band ervoor om het albumconcert in Jordanië te laten plaatsvinden, vrij ongebruikelijk voor een band van deze orde van grootte. 

Vellekoop is gegrepen door de clip van het nummer Daddy: "Het gaat over een diep gemis: 'Daddy, are you out there?' Je ziet een meisje reddeloos op een grote, donkere zee. Gaat het om een vluchteling? Een meisje dat na een scheiding haar vader mist? Een vader die te vroeg overleden is? Een vader die er wel is maar geen echte vader is? Gaat het over het gemis van God dichtbij? Papa is buiten bereik. En het meisje alleen op de grote, donkere zee van het leven. Een song met weinig woorden. Maar zo raak. "

Look, Dad, we got the same hair
And Daddy, it's my birthday
And all I wanna say
You're so far away

Kijk Papa, we hebben hetzelfde haar
En Papa, het is mijn verjaardag
En alles wat ik zeggen wil
Is dat je zo ver weg bent

"Er zijn lichtpuntjes: een vlieger die vooruit kan helpen. Een walvis die je meeneemt. Maar dat blijkt valse hoop, dromen die in duigen vallen. Reddeloosheid. Het alleen zijn. Het gemis aan bescherming en liefde. Een song over puur verdriet, puur gemis, in al z'n pijnlijkheid", vervolgt de Missionair Coördinator zijn visie op de videoclip.

Dat Martijn Vellekoop en het Parool een christelijk geluid op het album horen is niet verwonderlijk. Op eerdere albums van de band waren hier ook al concrete aanwijzingen voor te vinden. Zo is het nummer U.F.O. uit 2011 ook aan God gericht, net als het nummer Broken van het nieuwe album en vergeet het nummer 'Til Kingdom Come (2005) niet.

Het nummer Daddy verwijst dus eerder impliciet naar God en heeft een serieuze en droevige ondertoon. Maar Martijn vertelt dat er hoop is aan het eind van de videoclip: "Wie even geduld heeft ziet na de song een uitgestoken hand. Is het haar vader? Is het iemand anders die bescherming biedt? Is het God vanuit zijn licht?"

Het zijn allemaal vragen waar ook Vellekoop niet direct een antwoord op heeft: "Waarom raakt dit me? Is het vanwege m'n dochter? Ze is van ongeveer dezelfde leeftijd als het meisje. Is het vanwege de verhalen van vluchtelingen, verweesde kinderen die moeten overleven? Vanwege dat geweldige jonge meisje dat afgelopen drie jaar bij ons in huis opgroeide zonder vader? De tekst, de muziek, de beelden...ze zijn raak."

Bekijk hieronder de videoclip:

Reacties

H
Ja deze song had mij ook gelijk te pakken... ???? Bjjjoetiefoel!!
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events