lhbtig
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 november 2019 door Patrick Simons

PKN heeft speciale liturgie om transgenders in te zegenen: christenen reageren verschillend

De Protestantse Kerk in Nederland biedt als eerste kerk in Nederland transgenders de mogelijkheid om zich te laten inzegenen en volwaardig lid te worden van de kerk. Er is sinds deze week speciale liturgie beschikbaar, zo meldt de NOS.

Het dienstboek dat door de PKN reeds wordt gebruikt is uitgebreid met liturgie waamee transgenders de zegen ontvangen en volwaardig lid zijn van de kerk. Het is direct een moment waarop een transgender zijn of haar nieuwe naam presenteert. In het dienstboek staan tal van gebeden, liederen en andere teksten die bij speciale gelegenheden gebruikt kunnen worden. Denk daabij aan een huwelijk of begrafenis. Nu is dat dienstboek dus uitgebreid met teksten die gebruikt kunnen worden voor transgenders.

Volgens de NOS ontstond het idee bij een transgender in Drenthe die haar eigen gemeente reeds de zegen kreeg. Zij vond echter dat dit landelijk mogelijk zou moeten zijn. Opvallend is dat er in de teksten rekening is gehouden met mensen die moeite hebben met het onderwerp. In een gebed wordt bijvoorbeeld gebeden voor "wie pijn hebben door deze transitie".

Er werd een werkgroep ingesteld die door Theo Hettema werd geleid. "De vrouw uit Drenthe vroeg zich af waarom zij dit allemaal op plaatselijk niveau heeft uit moeten zoeken. Daarom zijn we aan de slag gegaan om ook een landelijke liturgie te maken. De kerk is er immers voor iedereen", vertelt hij tegen de omroep. 

Eerder kwam al naar buiten dat de Gereformeerde Bond, een conservatie stroming binnen het kerkgemeenschap, er grote moeite mee heeft. Voorzitter ds. A. J. Mensink sprak eerder dit jaar de vrees uit dat er niet vanuit geloof maar vanuit de wensen van transgenders wordt geredeneerd. Hij stelde het belangrijk te vinden om liefdevol met transgenders om te gaan. "Maar dat is wat anders dan hen zegenen", zei hij destijds tegen Trouw.

Ook dominee Maarten Klaassen reageerde eerder dit jaar desgevraagd in Trouw. "Ik vind dit bezwaarlijk en persoonlijk verwerpelijk", vertelde de predikant van de hervormde kerk in Arnemuiden. Hij vindt dat het initiatief besproken had moeten in de synode. Ook vertelt hij dat hij als predikant binnen het kerkverband niet op de hoogte is gesteld en het nieuws via de pers moest vernemen. 

Online reageren christenen verschillend op het nieuws. "In onze gemeente deed ik het al, maar wat ik trots dat mijn kerk, de @PKNnl nu ook officieel naamsbevestigingsdiensten voor transgenders heeft", aldus predikant Axel Wicke op Twitter. 

"De kerk die gelooft wat de rest van de wereld gelooft, is verrast dat niemand komt opdagen", reageert 'Cuzko'. 

Theoloog August Huens reageert op Twitter iemand die zegt dat deze keuze bij de hedendaagse maatschappij hoort. "De kerk zou juist geen voorbeeld moeten nemen aan de maatschappij. Dat kan en mag nooit de leidraad zijn, maar Gods heilige woord. Een dergelijk initiatief, ondanks de goede bedoelingen, kan nooit in lijn zijn met Gods geboden."

Reacties

H
Nota bene: “een gebed voor diegenen wie pijn hebben door deze transitie. “ Hoe bedenken ze het!Jer. 8 : 8 “Hoe kunt u dan zeggen: Wij zijn wijs,

en de wet van de HEERE is bij ons!

Voorwaar, zie, de leugenpen van de schriftgeleerden

heeft die wet tot leugen gemaakt.9 De wijzen zullen beschaamd staan,

ontsteld zijn en gevangen worden.

Zie, zij hebben het woord van de HEERE verworpen,

wat voor wijsheid zouden zij dan hebben?”
Heel triest dat de PKN dit doet. Ze begrijpt niet dat transgenders hiermee niet geholpen worden. Integendeel. Transgenders worden alleen maar bevestigd in de leugen waarmee de boze hen heeft misleid. Genderdysforie is veroorzaakt door een leugengeest, en de enige oplossing is bevrijding ervan. Dat gun ik deze mensen die erg lijden onder deze genderdysforie.
M
Het kan zijn dat u gelijk heeft, maar ik waag het te betwijfelen. Ik denk persoonlijk dat het een gevolg is van de gebrokenheid van deze wereld, op biologisch niveau. Er kan verwarring zijn bij mensen, maar echte transgenders weten vaak al van heel jongsafaan dat het niet klopt bij hen. De mensen die uiteindelijk in transitie gaan voelen zich voor het grootste deel behorend tot de andere sexe, maar er is grondig en jarenlang psychologisch onderzoek bij betrokken, een kleine minderheid gaat uiteindelijk echt in transitie.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (14)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.