Nepal Transworld Radio
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

27 november 2019 door Trans World Radio

TWR-team zoekt luisteraars op: "Radio doorbrak mijn eenzaamheid"

Sanch Maya uit Nepal is een trouwe radio-luisteraar. Na een ongeluk twee jaar geleden, raakte ze verlamd aan haar onderlichaam. Ze was in een boom geklommen om bladeren voor haar geiten te verzamelen, maar viel uit de boom. Sindsdien kan ze niet meer staan en lopen en is ze bedlegerig. Haar echtgenoot nam een jaar geleden een tweede vrouw mee naar huis. Dit frustreerde haar, ze voelde zich zo machteloos. Sanch verloor de moed. Het leven was een grote last voor haar. Ze wilde sterven, maar dat kon ze zelf niet doen.

TWR Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

Gebroken hart
Om haar eenzaamheid en verveling te doorbreken, gaf haar man haar een radio. Een goed getroffen geschenk, want deze radio werd een soort vriend die haar eenzaamheid doorbrak. Sanch ontdekte een programma van TWR-Nepal in het Limbu, haar eigen taal. Daar hoorde ze over Jezus, dat Hij de bron van vrede, vreugde en genezing is. En dat Hij zorg en liefde heeft voor mensen met gebroken harten. Hij is trouw, Hij vergeet geen mens. Deze woorden gaven haar weer een sprankje hoop in haar vermoeide hart. Ze vroeg haar man of hij op zoek wilde gaan naar christenen of een kerk, om meer over deze Jezus te weten te komen. Hij ging eropuit en leerde pastor Petrus kennen, een Baptistenvoorganger in Taplejung. De pastor kwam met enkele oudsten uit de gemeente op bezoek bij de vrouw. Zij deelden het Evangelie en baden voor haar. Sanch Maya aanvaardde de Heer in hart. Een maand later gaf ook haar man zijn hart aan de Heer.

In april heeft een team van TWR de man en zijn beide vrouwen opgezocht. Bijzonder is dat tijdens dat bezoek ook de tweede vrouw zich bekeerd heeft. Het team heeft programma’s van TWR op hun mobiele telefoons gezet, zodat ze meer over het geloof kunnen horen. Deze mensen zijn niet alleen zelf trouwe luisteraars geworden, maar promoten de programma’s ook weer bij mensen in hun omgeving die nog geen christen zijn.

Moeilijke vragen
Sanch Maya en haar man zijn begin mei gedoopt. Ook de tweede vrouw wil zich graag laten dopen. ‘Nu heb ik mijn Heer gevonden’, getuigt Sanch Maya. ‘Hoewel mijn leven in lichamelijk opzicht nog zeer pijnlijk is, ben ik in geestelijk opzicht gelukkig omdat Jezus elk moment bij me is.’

De moeilijkheden in dit gezin zijn niet spoorslags verdwenen; Sanch kan nog steeds niet lopen en de keuzes uit het verleden werken door in het heden. Haar man heeft twee vrouwen waar hij verantwoordelijk voor is. De vraag hoe dat verder moet nu hij christen is geworden, is niet zo makkelijk. Wilt u bidden om wijsheid van de Heere in de dilemma’s waar zij mee te maken hebben? Zowel voor de familie als voor de christenen die hen begeleiden.  

Trektocht in de Himalaya
De Limbu is een bevolkingsgroep die in het oosten van Nepal woont; een achtergebleven gebied in het Himalaya gebergte. 98 procent van hen weet niets van Christus. Simon Subba, directeur van TWR-Nepal is een Limbu. Hij heeft een groot verlangen om radioprogramma’s in het Limbu uit te zenden, zodat ook zijn eigen volk over de redding van Christus zal horen. Via de FM worden al programma’s in het Limbu uitgezonden. Subba ziet ernaar uit dit uit te breiden met lokale radiozenders.

In april is een team van TWR samen met enkele kerkleiders die betrokken zijn bij het radiowerk, de bergachtige regio ingetrokken om luisteraars te ontmoeten en de TWR-programma’s bekend te maken. ‘De trip was zwaar, vermoeiend, uitdagend en niet zonder risico. De ene keer moesten we twaalf uur rijden in een Jeep, en een andere keer trokken we zes dagen te voet door rotsachtige bergen om onze luisteraars te bezoeken. Maar het was zo de moeite waard! Wat was het bemoedigend voor ons om te zien hoe God werkt door de radio-uitzendingen heen, bij jong en oud, boeren en herders, bij zoveel verschillende mensen, ondanks alle problemen en uitdagingen die er ook zijn. De luisteraars waren enorm verrast dat we hen kwamen opzoeken. We zijn heel hartelijk ontvangen in hun huizen en dorpen en kregen heerlijke maaltijden aangeboden. Ze wilden zo graag meer over Jezus horen. Het was bijzonder om hun liefde, toewijding en honger voor God te zien. We hebben met hen gebeden en veel gedeeld. Veel Limbu-luisteraars zijn serieus op zoek naar God, we vertrouwen erop dat zij vroeger of later een beslissing voor de Heer zullen nemen. Ook voor ons was het hartverwarmend om deze mensen te ontmoeten.’   

TWR laat wereldwijd het Evangelie van Jezus Christus horen via radio, maar ook via internet, mobiele telefoon en audiospelers. Overal komen de programma’s binnen: bij mensen die het Evangelie nog nooit gehoord hebben, in gesloten landen en in oorlogsgebieden. Er zijn uitzendingen in ruim 230 talen. Waar mogelijk werkt TWR samen met lokale kerken in de productie en nazorg van de programma’s.

 

 

Ook bijdragen aan Transworld Radio?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.