werkkamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 november 2019 door Geerten van Breugel

Schokkende notities leggen waarheid achter Chinese werkkampen bloot

Geclassificeerde Chinese overheidsdocumenten hebben schokkende details over de werkkampen in het land onthuld na journalistiek onderzoek. Zo is alles erop gericht de gevangen in het kamp te houden en worden ze overal, 24 uur per dag, in de gaten gehouden. Ook wijst alles in de memo's erop dat de overheid nadruk legt op "berouw en bekering", als ze een buitenlandse religie aanhangen. De Chinese overheid spreekt van "centra voor beroepsonderwijs" voor buitenlandse minderheden.

"Het voorkomen van ontsnapping" is een topprioriteit net als "24/7 surveillance zonder dode hoeken", zodat gevangenen ten allen tijden in de gaten gehouden kunnen worden. Dat is de situatie in de overheidskampen. Ook bestaat er een puntensysteem, waarbij gevangenen punten krijgen als ze toewijding laten zien, "ideologische verandering en discipline tonen". Door de hersenspoeling worden gevangenen systematisch ontdaan van hun culturele erfenis en gedwongen zich aan de Chinese atheïstische idealen aan te passen. Zo zou het geloven in een god "illegaal, crimineel en gevaarlijk zijn".

Het Internationale Consortium voor Onderzoeksjournalisten (ICIJ) kregen de gelekte memo's in handen en deden deze in de Guardian uit de doeken. In de documenten staan directe orders van de top van de Chinese overheid aan de verantwoordelijken voor de werkkampen.

Reacties

De zaken gaan goed én de zaken gaan voor, wat het Westen betreft.

Dus China kan zijn gang blijven gaan.

Of misschien, heel misschien komt er een veroordeling in de VN, of is dat louter Israël's "privilege "?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.