hel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 november 2019 door Refoweb

Vertel je jonge kinderen over de hel?

In de Bijbel wordt talloze malen over de hel gesproken. Over Jezus zelf schuwde het onderwerp niet. Maar hoe ga je daar als christen mee om wanneer je jonge kinderen hebt? Dat vroeg een vragensteller op Refoweb zichzelf ook af. Aria Teerds-Gertenbach geeft antwoord.

Ze begint met te stellen dat je in de Bijbel verhalen tegenkomt over de hemel en de hel. Daarbij noemt ze het voorbeeld van de gelijkenis van de rijke man en de arme Lazarus. "Al lezend of vertellend kun je duidelijk maken dat Lazarus op aarde arm was en tóch rijk. Hij had een nieuw hart. Hij leefde met de Heere. De rijke man leek een mooi leven te hebben, maar hij kende god niet."

Volgens Teerds-Gertenbach kun je kinderen aan de hand van dit verhaal op ene eerlijke manier over hemel en hel vertellen. "Ik wil daarmee zeggen dat het vertellen over de hel altijd samen zal gaan met het vertellen over de Heere, Die het bidden hoort, ook van kleine kinderen. Over de zonden die we elke dag doen en dat we mogen en moeten vragen of de Heere die vergeven wil."

Ze stelt dat ook Jezus meerdere keren over de hel sprak. "Dat deed hij om ons allen -jong en oud!- te waarschuwen. En zo kun je in het gesprek over hel én hemel op eenvoudige wijze, zonder dramatiek, doorgeven wat in de Bijbel staat. Sommige kinderen kunnen erg gevoelig zijn. Dat weet je wel van je eigen kinderen. Als dat zo is, houdt dan het gesprek over de hel sober. Later zullen ze er zeker nog over horen."

Lees meer op Refoweb. 

Reacties

Zelf heb ik het nooit over 'de hel'. Het is verkeerd vertaald. Scheol, Hades, Tartarus, zoek maar uit. Ik spreek wel over 'het rijk der doden', waar ook verschillende afdelingen zullen zijn. En 'de hemel' is ook zo'n woord waar iedereen maar mee aan de slag gaat. Wellicht loopt er dwars door ons heen, een andere materie, een andere dimensie, waar we dan het dodenrijk, de hemel, e.d. een plek kunnen geven. Maar eens zal ons denken een 'weten' worden. Als Zijn Koninkrijk gekomen is.
H
Vertellen over de hel dat doet de wereld wel.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.