Bulturg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

25 november 2019 door Patrick Goede

Walvispopulatie herstelt zich: 450 bultruggen begin 20e eeuw, 25.000 nu

Goed nieuws! Bultruggen zijn weer in grote getalen in onze oceanen te vinden. Honderd jaar geleden werd er nog massaal op walvissen gejaagd. Vanaf de jaren zestig werd de walvisjacht aan banden gelegd toen er nog slechts een paar honderd walvissen waren overgebleven. Halverwege de jaren 80 werd de walvisjacht compleet aan banden gelegd.

En met succes zo blijkt dus. De populatie bultruggen in de Atlantische oceaan heeft zich hersteld tot 25.000 walvissen, dat heeft een studie van Grant Adams, John Best en André Punt uitgewezen. "We zijn erg verrast door deze comeback, we hadden niet verwacht dat de walvissen het in deze regionen zo goed zouden doen. Eerdere studies gaven niet die indruk", zegt John Best volgens Good News Network.

Ook vandaag de dag wordt er met moderne middelen op walvissen gejaagd. Sommige walvissen sterven nadat ze zijn weggevlucht voor een harpoenschot. "Dat in acht nemende hadden we niet verwacht dat de huidige populatie zo productief zou zijn", zegt Grant Adams, die het model voor het tellen van de populatie heeft ontwikkeld.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.