stefan paas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 november 2019 door Patrick Simons

Stefan Paas: "Standpunten met wat Bijbelcitaten erbij is nog geen theologie"

Stefan Paas is niet langer Theoloog des Vaderlands. Reden voor Trouw om met heb terug te blikken op afgelopen jaar en te spreken over theologie en de wijze waarop mensen naar dit vakgebied kijken.

"Het maatschappelijk gesprek is een heel groot en ongrijpbaar iets", vertelt Paas. "Er was bijvoorbeeld die Nashville-verklaring, die kritisch was over homoseksuelen. Daar heb ik mijn zegje over gedaan (ik was zeer kritisch over die verklaring) en het was ook een mooie gelegenheid om uit te leggen hoe theologie werkt. Een aantal standpunten formuleren en daar een paar bijbelcitaten bijzetten, is dus nog geen theologie, heb ik toen gezegd. Dat vraagt een zeker doordenken van de motieven erachter."

Verder merkte hij ook dat het aanzien van de theoloog in Nederland niet heel hoog is. "Statistisch gezien is het niet een beroep dat heel hoog aangeschreven staat. Je kunt beter kraanmachinist zijn. Als theoloog kom je wel eens vervelende types tegen die er wat schamper over doen."

Lees meer in Trouw.

Reacties

Het doet me pijn om te lezen dat een gerespecteerde theoloog zegt dat de Nashville-verklaring kritisch was over homoseksuelen. Ook al is in die verklaring een en ander niet even handig geformuleerd, Paas heeft het dan toch niet goed begrepen. Want het geeft in essentie weer wat de bijbelse visie over HOMOFILIE is. En Gods Woord doet dat niet om te veroordelen maar tot ons heil. God houdt van alle mensen en wil het goede voor ons.
J
Hoe zou dat nou toch komen, dát er uberhaupt mensen zijn die schamper doen over theo-logen? Omdat er niet zelden gewoon onzin, gebakken lucht, of erger, dwaalleer uitkomt. De gedachte dat er een universitaire studie nodig zou zijn om tot nauwkeurige kennis van Christus te kunnen komen is lachwekkend.
H
Ik vindt deze reactie onbegrijpelijk. Theologen hebben door alle eeuwen heen, het geloof proberen te verdiepen en relevant proberen te maken. Natuurlijk worden daarbij fouten gemaakt, net zoals niet-theologen ook vaak foutieve geloofsovertuigingen aanhangen. Iets meer dankbaarheid en positieve feedback voor het goede werk dat theologen hebben gedaan is wel op zijn plaats, in plaats van theologen in het algemeen als leugenaars (logen) af te schilderen.
Toon meer antwoorden (6)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.