Kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 november 2019 door Nederlands Dagblad

Is een inclusieve kerk met een duidelijke identiteit mogelijk?: “In Christus is geen onderscheid meer”

Wat is de ideale kerk? “Een open en gastvrije kerk met een duidelijke identiteit - ‘Jezus is Heer’, met ruimte voor mensen om te ontdekken of ze zich willen aansluiten bij de weg van Jezus”. Deze gedachte is gebaseerd op het missionaire project Assen Zoekt en is op papier gezet door pionier Rudolf Setz en godsdienstsocioloog Marten van der Meulen. Een congres rond deze gedachte werd, zo versloeg het Nederlands Dagblad, georganiseerd op de Theologische Universiteit in Apeldoorn.

Kan dit ideaal toegepast worden in bestaande kerken? Dat de vraag ‘kan het wel, inclusief kerk-zijn met een duidelijke identiteit?’ aan het eind van het congres nog een keer hardop vanuit de zaal werd gesteld, gaf aan dat het antwoord niet makkelijk is.

Toch horen inclusiviteit en kerk zeker wel bij elkaar volgens de aanwezige theologen. De Apeldoornse docent missiologie Jan van ’t Spijker kijkt naar een aantal van de mensen die dicht bij Jezus stonden: “Een zeloot, een vrijheidsstrijder, een farizeeër en een tollenaar. Later vertoont de zendingsgemeente in Antiochië eenzelfde beeld, ook daar werden culturele grenzen doorbroken. ‘In Christus is geen onderscheid meer. Daarin licht iets op van het Koninkrijk van God. Daar moet en mag het ons om te doen zijn.”

Lees het hele verslag op de site van het Nederlands Dagblad.

Reacties

“Die weg van Jezus” heet de nieuwe en levende weg die begint achter de “enge” poort. Alleen discipelen kunnen daarop lopen; zij die hun oude mens hebben afgelegd, het vlees met zijn harstochten en begeerten hebben gekruisigd (Gal 5:24) en hun eigen leven haten (Luk 14:26-27).

Gaande DIE WEG zullen alle achtergronden en (voor)oordelen wegvallen. Aan "de voet van het kruis" wordt het niets maar door ook zelf gekruisigd te leven wordt men één van geest en zin groeit men op tot (het leven van) Christus en in de deugden van Christus.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.