Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 november 2019 door Geerten van Breugel

Turkse overheid staat transformatie van historische kerk naar moskee toe

De Turkse overheid heeft de transformatie van een historische Grieks-Orthodoxe kerk tot een islamitisch gebedshuis goedgekeurd. Dat meldt organisatie International Christian Concern. Ook president Erdogan bemoeide zich in maart met de kerk, toen hij zei dat "alhoewel de kerk tot een museum is verbouwd, we stappen zullen ondernemen en dat zullen veranderen".

De 'Chora'-kerk in Istanbul werd al in de 4e eeuw gebouwd als klooster, maar werd na de verovering van Constantinopel omgedoopt tot moskee. In 1945 werd het gebouw hersteld en in gebruik genomen als het Kariye Museum. Daarmee werd het weer een symbool voor het christendom. De islamitische dienst voor historische gebouwen was het daar niet mee eens en claimde dat het gebouw een moskee was en behoorde tot de Fatih Sultan Mehmet Stichting.

Historicus Vassilios Meichanetsidis zegt dat de herbestemming van kerken tot moskeeën een "tekenen zijn van islamitische overwinning en onoverwinnelijkheid. Op veel manieren maakt de omvorming van kerken deel uit van een genocidaal proces, waarin de fysieke genocide van mensen, Grieken, Armeniërs en Assyriërs, is veranderd in een culturele genocide.

Reacties

N
Zo werkt dat dus met de islam, ze doen aan culturele genocide ,ook in Europa
J
Andersom zal dat dus niet lukken: Eenmaal een moskee, dan mag dat nooit meer voor een andere religie gebruikt worden....

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.