mozaiek033
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 november 2019 door Patrick Simons

Mozaiek033 in Nijkerk groeit als kool: "Dit soort kerken sluit heel erg aan bij de moderne cultuur"

Mozaiek033 in Nijkerk groeit behoorlijk hard. Zo hard zelfs dat de kerk een nieuw onderkomen heeft moeten zoeken en nu bijeenkomt in een grote sporthal in Nijkerk. De Stentor was benieuwd naar het geheim van de kerk en bezocht een dienst met een indrukwekkend sfeerverslag als resultaat.

In het artikel komt ook religieonderzoeker Miranda Klaver aan het woord over de opkomst van dergelijke megakerken. "Het christendom is van kleur aan het verschieten", stelt zij. "Mensen hebben behoefte aan een andere geloofservaring en daar passen dit soort kerken, overgewaaid vanuit Amerika, heel goed bij. Over alles is nagedacht. De muziek, de taal, de vormgeving. Daarmee sluit dit soort kerken heel erg aan bij de moderne cultuur. Het is laagdrempelig en uitnodigend."

Ook theoloog Arjan Plaisier komt in het artikel aan het woord. Hij stelt dat veel van de leden van kerken als Mozaiek afkomstig zijn uit traditionele kerken. "Daar ervaren ze de diensten als voorspelbaar en saai. Mozaiek stelt er een totaalbeleving voor in de plaats. Ik kan me voorstellen dat dit in tijden van popmuziek en musicals bij gezinnen aanslaat. Maar geloof heeft ook te maken met geduld, langzaam ingroeien en meditatie. Liturgie is daar een oefenplaats voor. Daar zijn deze kerken zwak in. Het zal me niets verbazen dat ze ook zo weer verdwenen zijn."

Lees meer in De Stentor. 

Reacties

A
Miranda Klaver zegt terecht: "Mensen hebben behoefte aan een andere geloofservaring ... De muziek, de taal, de vormgeving. Daarmee sluit dit soort kerken heel erg aan bij de moderne cultuur. ... ." Ik zou eraan willen toevoegen dat het erg verontrustend is dat er bij de moderne cultuur wordt aangesloten. Daarbij is namelijk veelal sprake van het aanbieden van een andere geloofsinhoud. Die prijs wordt door dit soort kerken helaas vaak betaald om bij het moderne denken en voelen te kúnnen aansluiten!
R
'Daarbij is namelijk veelal sprake van het aanbieden van een andere geloofsinhoud'Waar baseer je dat op dan? Ben je er meerdere keren zelf geweest om dit uit te zoeken? Welk ander geloofsaanbod wordt aangeboden volgens jou?
Toon meer antwoorden (8)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.