Dit is de Dag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 november 2019 door Lukas ten Napel

Tempelberg heet voorlopig Haram al-Sharif: “Naamsverandering is je reinste geschiedvervalsing”

Door één van de resoluties van het Vierde Comité van de Verenigde Naties in New York wordt de Tempelberg in Jeruzalem alleen bij de islamitische naam genoemd; Haram al-Sharif. Nederland stemde voor dit voorlopige besluit; iets waar onder andere Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie en Hidde van Koningsveld van Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) het niet mee eens zijn, zoals ze gisteren lieten blijken in het Radio 1-programma Dit is de Dag: “De naamsverandering is je reinste geschiedvervalsing.”

Joël Voordewind is duidelijk over zijn standpunt in deze kwestie: “Het is heel bizar dat je op deze manier aan geschiedvervalsing doet. We zien wel vaker bij de VN dat bijvoorbeeld delen van de geschiedenis en namen van Israël worden weggevaagd. We moeten kijken hoe het afloopt in de algemene vergadering van de VN, waar er nog een keer over gestemd zal worden. Beide namen werden in de resoluties van de VN gebruikt. Het wegvallen van de joodse naam is een klap in het gezicht van Israël, zeker in deze periode.”

Verontwaardiging
Voordewind is niet blij met de rol van ons land in dit besluit: “We zijn verontwaardigd dat Nederland hier ‘voor’ heeft gestemd. In 2017 hebben we in de Kamer een motie aangenomen waarin stond dat het afgelopen moest zijn met het ‘bashen’ van Israël binnen de VN. Israël heeft van alle resoluties 66 tegen zich gekregen. Tachtig van de andere resoluties golden voor de andere mensenrechtenschenders; je zou denken dat Israël de grootste schender van mensenrechten is. Wij als ChristenUnie gaan de minister vragen om bij dit soort gevoelige stemmingen van tevoren de stemadviezen richting de Kamer te sturen, zodat we er als parlement over kunnen debatteren. Het anti-Israëlgeluid gaat door, dus moeten we een vinger aan de pols houden.”

Hidde van Koningsveld van CIDI sluit zich aan bij Voordewind: "De naamsverandering is je reinste geschiedvervalsing; het is de plek waar twee joodse tempels hebben gestaan. Hiermee vergeet je de, voor zowel joden als christenen, belangrijke geschiedenis van deze plek. Ik denk dat Palestijnse autoriteiten en terreurgroepen als Hamas, die fel tegenover alle joodse connecties met Jeruzalem staan, zich hierdoor gesterkt zullen voelen.”

Luister het volledige fragment met het gesprek over de naamsverandering van de Tempelberg hier terug.

Reacties

C
De intense haat tegen Israël en het Joodse volk is ook hiermee weer eens duidelijk zichtbaar geworden! Schandalig dat ons land het niet opneemt voor Israël. Dat zegt alles over de standpunten van onze overheid in deze gevoelige kwestie.
De VN, de UNHCR, de UNESCO, zijn meer van het zelfde:

Altijd ten nadele van Israël. En dat langs a-historische en totaal verzonnen "waarheden".

Dus stap uit deze organen!
H
Van harte met je eens Hans. Het wordt tevens tijd dat de CU tot het inzicht komt dat ze zich met de huidige politieke vriendjes in het verkeerde kamp bevinden.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.