israel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 november 2019 door Patrick Simons

Hoogleraar Internationaal Publiekrecht: "Staten moeten geen erkenning geven aan internationaal onrechtmatig handelen van Israël"

Gisteren kwam naar buiten dat de Verenigde Staten Israëlische nederzettingen niet langer meer als illegaal zien, zoals vrijwel de hele rest van de wereld wel doet. Reden voor NOS om in gesprek met Marcel Brus, hoogleraar Internationaal Publiekrecht, te checken of dat nu eigenlijk wel zomaar kan.

"Die nederzettingen worden door de hele wereld, inclusief het Internationaal Gerechtshof, als illegaal gezien en in strijd met het recht van de Palestijnen om een eigen staat te vormen", aldus Brus. Hij stelt dat het een behoorlijke stap terug is met betrekking tot het internationaal recht. "Maar", zo benadrukt hij. "Het internationaal recht is een stuk sterker dan de opinie van één president, ongeacht welke president."

Volgens Brus is het mogelijk dat andere landen naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stappen na deze beslissing van de Verenigde Staten. "Een staat mag niet meewerken aan het schenden van de rechten van een andere staat. Dit betekent dat staten geen erkenning zouden moeten geven aan het internationaal onrechtmatig handelen van Israël."

Lees meer bij de NOS

Reacties

J
De Palestijnen hebben geen staat. Zijn geen staat. Nooit zo geweest ook. Dus de flauwekul van deze hoogleraar kan zo het ronde archief in. Als de hele wereld iets vindt, zegt dat nog steeds helemaal niks over de rechtmatigheid ervan. Voor dat inzicht hoef je geen hoogleraar te zijn.
F
Jaap, het gaat hier niet om een vermeende Palestijnse staat, het gaat over Israël. Ik sta vierkant achter Israël, ook waar het om militair tactische redenen grondgebied bezet houdt. Maar of dit volgens de VN afspraken van 1948 is waag ik te betwijfelen. Israël en de VS moeten niet onnodig provoceren. Daarmee lopen we de Here God misschien wel voor de voeten met Zijn plan voor Israël. Na 70 jaar van haat tegen Israël hebben de Palestijnen hun recht op een eigen staat verspeeld vind ik. Maar dat wil niet zeggen dat Israël zijn gang kan gaan.

Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.