foto
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 november 2019 door UP! Network NL

Christelijke Assyriërs zijn uitgemoord: "Als ik dat zeg, ben ik islamofoob"

In een uitzending van Up!Date, een praatprogramma van UP! Network kwam de genocide van christenen in het Midden-Oosten ter sprake. Daarin werd onder andere gesteld dat je niet mag zeggen dat dit plaatsvindt, omdat je anders direct als islamofoob wordt gezien.

Avish Jajairam legt uit wat volgens hem het verschil is tussen christenen en moslims. "Wanneer je een goede christen bent, ga je ook reflectie uitvoeren op jezelf. En misschien ook op tradities en gewoontes waar je eigenlijk niet achter staat. Dat reflecteren is gezond. Maar over islam mag je helemaal niet kritisch zijn. Zij zelf mogen niet kritisch zijn, maar ze willen ook dat wij niet kritisch zijn. Want als je doet doet, ben je islamofoob."

"Weet je wat het erge is", vult Shashi Roopram aan. "We zien die imam op AT5 spreken over het normaliseren van de islam. Oké, we gaan de islam de ruimte geven. We gaan ze ruimte geven om moskees te hebben, ruimte om scholen te hebben. En wat wordt er dan op die scholen onderwezen? Wat wordt er in die moskees gezegd? We geven ze de ruimte en wat gebeurt er dan?" Andreas Bakir: "Joden moeten dood, christenen moeten dood. Ze hebben al bewezen dat het niet gaat."

"Wij zijn daar uitgemoord. Het land is van ons afgepakt. Maar als ik dat zeg, ben ik islamofoob."

Vervolgens beginnen ze over het verleden. Andreas heeft een Assyrische achtergrond, een gemeenschap die volgens hen is uitgeroeid. "Er is niets meer van overgebleven van de christenen in Libanon", vertelt Andreas. "Ze zijn allemaal gevlucht. Dat geldt voor zoveel gebieden. Als mensen nu Syrie horen, denken ze: arabieren. Maar dat was niet het geval. Syrie ontleent haar naam aan de Assyriers. Dat is een christelijk volk. Wij zijn daar uitgemoord. Het land is van ons afgepakt. Maar als ik dat zeg, ben ik islamofoob."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.