tine
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 november 2019 door Patrick Simons

Tine moest iets maken om vrouwen hun geloof te laten delen: "Niet alleen maar praten, maar ook anders met je geloof bezig zijn"

Nadat ze samen met haar man Paul een lange periode missionair werker was geweest in de Noorderkerk in Amsterdam, brak er voor Tine Visser een periode aan waarin ze zich afvroeg wat God nog voor haar in petto had in het leven. Het antwoord kwam rechtstreeks uit de hemel waarna Rondetafel ontstond, een initiatief dat ze samen met haar dochter uitwerkte.

Rondetafel is een initiatief dat perfect geschikt is voor vrouwen van alle leeftijden die samen op zoek willen naar de verbinding met God én met elkaar. Je ontvangt een themabox waarmee je op een leuke, creatieve manier aan de slag kunt. Het thema van de eerste box is ‘Licht’. In gesprek met CIP.nl vertelt Tine over de bijzondere wijze waarop het idee is ontstaan. “Dat is echt heel bijzonder”, stelt ze enthousiast. Toen Paul en ik werkzaam waren in de Noorderkerk zijn er heel veel mooie dingen gebeurd. Op een gegeven moment was dat afgerond en kreeg het in een andere vorm een doorstart. Daardoor had ik zowel tijd als mogelijkheden over. Ik was op zoek naar wat ik zou mogen betekenen voor God.”

"Ik had de vraag of God iets voor mij in petto had om te doen in Zijn Koninkrijk."

Tine vertelt dat ze eigenlijk vanaf haar kleutertijd al probeert om God te betrekken bij belangrijke beslissingen. “Niet dat ik een heilige ben hoor, er gaan ook heel veel dingen mis. Maar ik heb wel altijd heel bewust met God geleefd en dit soort stappen in mijn leven samen met Hem gezet. De route van mijn leven probeer ik echt met God te wandelen. In die periode had ik de vraag of God iets anders voor mij in petto had, wat ik kon doen in Zijn Koninkrijk. Hoewel ik heel graag iets voor vrouwen wilde doen, vond ik het belangrijk dat het niet mijn eigen dingetje zou gaan worden.”

Op een sombere zaterdag in november kwam het antwoord van God rechtstreeks uit de hemel. “We hebben zo’n lichtkoepel in de badkamer. Het was een heel bewolkte dag en ik weet nog dat ik me afvroeg wat ik die dag allemaal zou gaan doen. Ook was ik nog steeds met mijn gedachten bezig met wat ik in de toekomst moest gaan doen. Toen hoorde ik ineens: “Ga maar iets maken om vrouwen rond de tafel te krijgen om hun leven en geloof te delen.” Het was echt ontzettend helder. Achteraf ging ik ook denken: heb ik het mezelf niet verbeeld? Was het niet gewoon mijn eigen wens? Maar ik kwam tot de conclusie dat dit niet het geval was. Hoe ik dat zeker weet? Uit ervaring. 50 jaar ervaring met God. Op cruciale momenten, waarbij er naast de ‘gewone’ dingen iets specifieks van mij gevraagd werd, heb ik altijd op deze manier de stem van God gehoord.”

"Hoe ik zeker weet dat ik mezelf niets verbeeldde? Uit ervaring. 50 jaar ervaring met God."

Een concreet idee was er echter niet. “Ik heb een dochter die heel goed is in conceptdenken. Zij is heel erg creatief en een typische out-of-the-box denker. Ik dacht: laat ik gewoon eens met haar gaan brainstormen. Al pratend zijn we uiteindelijk met elkaar op dit concept uitgekomen. Door Rondetafel worden vrouwen uitgenodigd om met elkaar dingen te delen over hun leven en hun geloof. Op die manier kun je dichter bij jezelf komen, dichter bij elkaar én bovenal dichter bij God. We hopen dat het zich op deze manier als een olievlek mag gaan verspreiden.”

Anderhalf jaar waren Tine en haar 32-jarige dochter Marjon bezig om het concept tot in het kleinste detail uit de werken. “Vrouwen vinden het heerlijk om door deze box uitgedaagd te worden”, vertelt Tine. “Het is ook een stuk beleving waarbij door allerlei werkvormen de inhoud tastbaar wordt. Denk bijvoorbeeld aan klei, een spel, afwisbare kaarten, papieren windlichten en ga zo maar door. Het is echt niet alleen maar praten. Het is juist een hele andere manier van bezig zijn en blijkbaar spreekt dat heel erg aan.”

"Wat zou het waardevol zijn als we op deze manier dichter bij elkaar en dichter bij Jezus kunnen komen."

Verder vertelt Tine dat ze bezig zijn om een volgend thema ook toegankelijk te maken voor gemengde groepen. “Ik heb zelf een aantal inspiratieavonden gegeven voor kerkenraden die alleen maar uit mannen bestonden. Sommigen daarvan zaten al tien jaar met elkaar in de kerkenraad en vertelden me dat ze nog nooit dergelijke gesprekken met elkaar hadden gehad. Dat vond ik ontzettend bijzonder. Wat zou het waardevol zijn als dat een beweging is die wordt doorgezet. Dat we op deze manier dichter bij elkaar en dichter bij Jezus kunnen komen.

Klik hier voor meer informatie over Rondetafel.

Benieuwd naar de box? Kijk dan op Samen Rondetafel!

Reacties

H
Tine, wat een geweldig bemoedigend artikel. En wat een talent heeft God je gegeven. Onder de lichtkoepel... Zijn openbaring! Ik hoop hier meer van te horen!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.