pkn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 november 2019 door Patrick Simons

Vergrijzing slaat toe in PKN: helft van predikanten komende tien jaar met pensioen

De PKN lijkt het komende decenium te gaan kampen met een serieus predikantentekort. Dat blijkt uit cijfers die het dagblad Trouw opvroeg. Maar liefst de helft van de predikanten gaat namelijk de komende tien jaar met pensioen.

Eerder werd al bekend dat het ledenaantal van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) flink aan het vergrijzen is, maar nu blijkt ook dat dit geldt voor de dominees. Uit de cijfers die het dagbloed opvroeg blijkt dat er in totaal 1550 gemeentepredikanten zijn in Nederland en dat er daarvan maar liefst 740 de komende tien jaar met pensioen gaan. Overigens meldt Trouw er ook direct bij dat er steeds minder predikanten nodig zijn. Hoewel de PKN nog steeds het allergrootste protestantse kerkgenootschap in Nederland is, verlaten ieder jaar opnieuw ongeveer 60.000 leden de kerk.

De snelheid van het aantal predikanten dat verdwijnt ligt echter een stuk hoger. Daar komt nog bij dat het verlies van leden niet betekent dat kerken ook automatisch verdwijnen. In de meeste gemeenten blijft er altijd wel een harde kern over waardoor er in principe net zoveel predikanten nodig zijn. Hans van Ark, manager kerk en werk bij de PKN ziet vooralsnog geen probleem. "Gemeenten zullen vaker gaan samenwerken en de aanstellingen samenvoegen, waardoor er minder predikanten nodig zijn. We moeten vooral zorgen dat het ambt van gemeentepredikant aantrekkelijk blijft."

Lees meer in Trouw. 

Reacties

Hier zijn 5 PKN kerken gesloten en samengegaan in één kerk.

Het is een kwestie van tijd , vrees ik , dat die ene ook weer fuseert met andere kerken verderop.

Dus zie niet zo'n probleem opdoemen wat betreft predikanten tekort...M
Afslanking van christelijke kerken dus

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.