Israel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 november 2019 door Geerten van Breugel

Verenigde Staten keuren Israëlische nederzettingen op Westelijke Jordaanoever goed; Netanyahu: "Historische fout gecorrigeerd"

In de reeks pro-Israëlische beslissingen die de Amerikaanse president Trump heeft genomen, is er gisteren nog een bijgekomen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken maakte volgens de NOS bekend dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet langer als illegaal worden bestempeld. De Israëlische premier Netanyahu vindt dat de maatregel "een historische fout corrigeert".

De Palestijnen zijn vanzelfsprekend niet blij met het besluit van de regering Trump en president Abbas zegt dan ook dat de VS zijn geloofwaardigheid heeft verloren in het vredesproces. De Europese Unie en de meerderheid van de internationale gemeenschap, zo ziet de NOS, vinden de nederzettingen nog steeds illegaal. EU-functionaris Mogherini liet in een reactie weten dat het zo blijft. 

Eerder besloot de regering Trump Jeruzalem als enige hoofdstad van Israël aan te duiden en verplaatste de ambassade van de VS daar dan ook heen. Verder stopte de staatssteun aan de Palestijnen en erkende Trump de door Israël in 1967 veroverde Golanhoogte.

Reacties

l
Verstandig. Nu Europa nog.
P
Inderdaad een mooi besluit van Amerika om de nederzettingen niet als illegaal te bestempelen. Historisch is dit duidelijk gezien de ontwikkeling met de staat Israël van af 1948, kennelijk lijkt de EU die feiten te zijn vergeten of de leugen wordt waarheid met hun ideeën om niet uit de pas te lopen VN. Het is helaas beschamend dat wij deel uit maken in deze leugen.
Betreffende nederzettingen staan op gestolen grond. Noem jij dit gegeven ook een leugen?
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.