Hoogleraar legt het uit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

21 november 2019 door Patrick Goede

Prof. dr. Hans Geybels: "Geen enkele wetenschapper twijfelt aan het bestaan van Jezus"

De Universiteit van Vlaanderen is een populair YouTube-kanaal waarop alledaagse vragen beantwoord worden. Dit keer is de vraag: Heeft Jezus echt bestaan? Professor doctor Hans Geybels, hoogleraar Theologie aan de KU in Leuven, windt er in zijn conclusie geen doekjes om: "Geen enkele wetenschapper twijfelt aan het bestaan van Jezus."

"Eigenlijk heeft er nooit iemand aan zijn bestaan getwijfeld tot nu, de 21 eeuw", zegt Geybels. "Er is maar één oplossing voor deze vraag en dat is aan de hand van historisch onderzoek. Er zijn twee soorten geschriften: bronnen van propaganda en bronnen van vijanden. Beiden spreken over Jezus."

"Wie de evangeliën leest, ziet dat Jezus totaal anders omgaat met vrouwen dan zijn context. Dat hebben die schrijvers niet zelf uitgevonden. Dat moet teruggaan op Jezus zelf. Als er een hoger doel op het spel stond dan brak Jezus de wet. Zo had hij nog een aantal principes. Dat maakt dat deze geschriften waarschijnlijk gebaseerd zijn op feiten", zegt professor Geybels. 

"Wij weten met zekerheid meer over Jezus dan over sommige Romeinse keizers. We weten dat zijn publieke leven begon met zijn doopsel door Johannes de Doper. We weten zeker dat hij rondtrok met twaalf leerlingen en mensen nieuwe dingen leerde. We weten ook zeker dat hij rondtrekt als een geneezer. We weten met absolute zekerheid dat hij gekruisigd is door Pontius Pilatus. Zelfs over de datum is opvallend veel overeenstemming, 6 april van het jaar 30", vertelt wetenschapper Geybels.

Reacties

J
Oké,dát Hij ooit geleefd heeft is niet ye ontkennen, zelfs niet voor een verstokte atheïst. Maar op de hamvraag of Hij ook de Zoon van God is en opgestaan is, zullen de meeste schetenwappers zeker ontkennend antwoorden.
Ook al is het niet te geloven, helaas is er toch een dominee die ontkent dat Jezus op deze aarde geleefd heeft. Ook Maarten t' Hart ontkent het.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.