Bijbellezen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 november 2019 door Nederlands Dagblad

Helft van millennials vindt geen antwoorden in de kerk, grootste punten 'lijden, hypocrisie en wetenschap'

Uit onderzoek van het Amerikaanse evangelicale onderzoeksbureau Barna Research blijkt dat bijna de helft van de 18 tot 35-jarigen het gevoel heeft dat de kerk niets kan met hun twijfels en geen antwoord heeft op hun vragen. Voor de studie werden 15.000 millennials uit 25 landen ondervraagd over hun geloof, om voorgangers te helpen. Het Nederlands Dagblad schrijft op basis van het onderzoek dat de belangrijkste twijfels bij de jongvolwassenen bestaan rondom de onderwerpen wetenschap, menselijk lijden en de hypocrisie van gelovigen.

Internet heeft de wereld veranderd, en dat heeft ook effect op de vragen die jongeren hebben, stellen de onderzoekers. Jongeren zouden zich meer verbonden voelen met andere mensen wereldwijd en voelen meer mee met hun eigen generatie aan de andere kant van de wereldwijd, dan mensen van andere generaties die dicht bij hen staan. Daarom is de vraag over het lijden in deze wereld een belangrijke. De jongeren uit het onderzoek die zich als 'voormalig christen' definieerden, distantieert zich voor 98 procent van de 'politiek van de kerk' en vindt voor ongeveer 60 procent dat de kerk geen verschil maakt als het gaat om gerechtigheid en armoede. Ook vindt 75 procent dat de kerk het contact met de realiteit kwijt is en noemt 80 procent de kerk 'anti-homo en veroordelend'. Onder deze groep zijn er ook positieve noten: 'Drie vijfde vindt dat het christendom 'liefde laat zien voor mensen' en 57 procent ziet in dat geloven goed is voor mensen en de maatschappij.

Lees het volledige artikel van het Nederlands Dagblad

Reacties

Inderdaad komt het altijd op de vraag waarom God het lijden toelaat. Maar God weet wat Hij doet en waarom, en we mogen Hem vertrouwen. Dat is een geloofskeuze.

Ook al lost het de genoemde vraag ten diepste niet op, het lijden zelf is een gevolg van het feit dat de mens met zijn door God gegeven vrije wil ervoor kan kiezen (en helaas ervoor gekozen heeft) om ongehoorzaam te zijn aan de goede levensrichtlijnen van God. Daarom is het zo belangrijk om daadwerkelijk te leven volgens Gods geboden, en dan kan de kerk verschil maken.

J
Het zijn verontrustende cijfers die ons een spiegel voorhouden. Deze jongeren waren ooit christen maar haakten af door o.a. onvoldoende antwoorden op hun vragen en dat de kerk het contact met de realiteit kwijt is. Terecht of niet terecht. Wij zullen daar iets mee moeten. Voor jongeren ligt de wereld aan hun voeten, afstanden zijn er niet meer. De invloed van de media (internet) en de wetenschap is zeer groot. Het contrast tussen de flitsende beelden en een kerkdienst is groot. Deze jongeren zijn te kostbaar om hierover de schouders op te hale

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen