Nederlandse kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 november 2019 door Reformatorisch Dagblad

Prof. dr. Marco Mostert: "Het 'christelijke Nederland' heeft waarschijnlijk maar twee generaties bestaan"

Afgelopen vrijdag organiseerde het Historisch Nieuwsblad vrijdag in Amsterdam een collegedag over Nederlandse religiegeschiedenis. De sprekers zagen, volgens het Reformatorisch Dagblad, die geschiedenis vooral als een verhaal van relatief kleine, overtuigde groepen die invloed probeerden uit te oefenen in een veelkleurige samenleving. Ook werd gesteld dat het 'christelijke Nederland' slechts twee generaties heeft bestaan.

De christenen in de vroege middeleeuwen, de gereformeerden in de vroege zeventiende eeuw, de aanhangers van Abraham Kuyper rond 1900, de kerkgangers in de late twintigste eeuw. Al die groepen vormden stuk voor stuk een minderheid in de Nederlandse samenleving. Volgens prof. dr. Marco Mostert, hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur in Utrecht, heeft het ”christelijke Nederland” waarschijnlijk maar twee generaties bestaan, begin twintigste eeuw.

Het verhaal van de Nederlandse religiegeschiedenis blijkt om die reden een verhaal van kleine, bezielde groepen die invloed probeerden uit te oefenen in een samenleving waarin ze met veel andersdenkenden te maken hadden. Te beginnen met het klooster van Willibrord in Utrecht.


“Het begint”, vertelt Mostert, “met kleine groepen van mensen voor wie het christendom méér is dan uiterlijk gedrag. Die kun je in afzondering samenbrengen, zoals gebeurt in de kloosters. Daar worden kinderen opgevoed, daar wordt onderwijs gegeven. De kloosters zijn in dat opzicht de voorhoede van het christendom. Ze vormen kernen van indoctrinatie, vanwaaruit de rest van de samenleving kringsgewijs gekerstend wordt.”

Lees het hele artikel op de site van het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.