paas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 november 2019 door Patrick Simons

Stefan Paas spreekt over kerkverlating: "Kerk kenmerkt zich vaak door afwijzing van twijfels en afwijkend gedrag"

Het christelijk geloof is per definitie kwetsbaar: er is altijd de verschrikkelijke mogelijkheid op afwijzing. Dat stelde prof. dr. Stefan Paas afgelopen vrijdag in Kampen tijdens een studiedag over kerkverlating. Het Reformatorisch Dagblad was erbij en doet verslag.

Christen zijn is volgens Paas helemaal niet vanzelfsprekend in een cultuur die niet meer christelijk is. "Onze situatie is nu echt missionair. Zending begint met geloofsopvoeding, de meeste intensieve vorm van evangelisatie: je eigen kinderen. Daarom is kerkverlating ook zo pijnlijk. Je kinderen vinden belachelijk wat jij zo belangrijk vindt."

Paas vertelt dat druk uitoefenen volgens hem geen enkele zin heeft. "Niemand is ermee gediend dat mensen tot kerklid gemanipuleerd worden. De kerk kenmerkt zich vaak door afwijzing van twijfels en afwijkend gedrag. Maar hoe meer druk op mensen, hoe sneller de weg naar de uitgang."

Lees het hele verslag

Reacties

E
"Jongeren die blijven, zijn orthodoxer, ook ten opzichte van ouderen." Een restant zal overblijven.
B
Ik kom oorspronkelijk uit een traditioneel Geref. kerk en heb daar veel geleerd. Maar toen iemand (niet van deze kerk) mij vroeg of ik ook wedergeboren was, wist ik niet waarover dit ging. Hierover werd in mijn kerk nooit gesproken. Maar Jezus zei tegen Nicodemus: Ik zeg u, tenzij iemand wederom geboren wordt, kan hij het Koninkrijk Gods niet zien. (Joh.3:3) Na deze ontdekking en ervaring was ik niet meer welkom in mijn kerk. Zou hier niet de sleutel liggen voor de traditionele kerk? Relatie i.p.v, religie!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen