Burkina Faso
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

18 november 2019 door Reformatorisch Dagblad

Predikanten uit Burkina Faso op de vlucht voor jiahistisch geweld: "Door Gods genade is het ze nog niet gelukt mijn huis in brand te steken"

Sawadogo Jean en Bamogo Eli zijn predikanten uit Burkina Faso, maar hun kerken zijn gesloten. Ze zagen hoe jihadistische groepen de dorpen waar ze het Woord brachten steeds sterker in hun greep kregen. “Toen ze de buren vermoordden, ben ik vertrokken.” De predikanten vertelden hun heftige verhaal tegenover het Reformatorisch Dagblad.

Sawadogo Jean (59) kreeg een paar jaar geleden opmerkelijk bezoek. Een groepje mannen probeerde hem te overtuigen om moslim te worden. “Laat die Jezus zitten”, zeiden ze. “Dan zorgen wij ervoor dat je een bemiddeld man wordt.”

Een vriend van Jean, parkwachter in het natuurgebied rond Tin-Akoff, kreeg een vergelijkbaar voorstel. Islamisten beloofden hem gouden bergen als hij zich bij hen zou aansluiten. Hij weigerde en lichtte zijn meerderen over het voorval in. Die haalden de wachter daarop direct van zijn post en brachten hem elders in het land in veiligheid.

Inmiddels beloven de militanten geen gouden bergen meer. Jonge mannen plaatsen ze voor een ‘simpele’ keuze: meedoen of de dood. Ze maakten ook richting Jean steeds duidelijker dat hun voorstellen niet vrijblijvend zijn. Tot vijf keer toe probeerden jihadisten zijn huis in brand te steken. “Door Gods genade is het niet gelukt”, verzucht hij.

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.