CGK
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 november 2019 door Patrick Simons

'Ongenode' buitenlandse gast spreekt synode CGK toe over vrouw in het ambt

De generale synode van de Christelijk Gereformeerde Kerken (CGK) kent deze week een bijzondere gast. Dominee Willem Klaver, afkomstig uit Canada is namelijk aanwezig. Maar dat was eigenlijk niet de bedoeling, zo meldt het Nederlands Dagblad. De predikant dacht namelijk naar de 'buitenlandweek' te komen.

De 'buitenlandweek' is een traditie van de synode waarbij er tal van gasten uit buitenlandse kerken komen. Deze week vindt normaal gesproken in november plaats. Dit jaar is dat echter verschoven naar de maand januari. Dat was de de predikant en zijn Free Reformed Church in Ancaster echter volledig ontgaan waardoor ze gewoon een ticket hadden geboekt. Daarom was Klaver aanwezig bij de synode en maakte hij van de gelegenheid direct gebruik om een toespraak te houden.

Klaver ging in zijn toespraak in op hét heikele onderwerp van deze vergadering: de vrouw in het ambt. "Naar ons gevoelen gaat dit niet alleen over vrouw en ambt maar over het gezag en verstaan van de Schrift. Dat raakt het wezen van het kerkverband."

Lees meer in het Nederlands Dagblad

Reacties

Volgens mij is het voor veel mensen zeker wel een zaak van het gezag van de Bijbel. Een terechte vrees voor het relativisme: de gedacht dat je met de Bijbel alle kanten op kan. Laten we respecteren dat het voor veel broeders en zusters in dit kerkverband een gewetenszaak is. In die worsteling kunnen ze niet mee gaan met redeneringen zoals:

- de moderne cultuur vraagt erom;

- de bijbel is tijdgebonden;

- vrouwen hebben de gaven om oudsten te worden en dus moet dat nu kunnen.

Als ik de Bijbel goed begrijp dan zijn man en vrouw in Christus (2)
(2) kinderen van God en delen zij op gelijkwaardige wijze in de toekomstige erfenis (Gal.3:26-29), maar is in onze tijdsbedeling (de tijd tussen Pinksteren en de Wederkomst) in de gemeente van Christus beslist sprake van verschillende – elkaar aanvullende – rollen voor mannen en vrouwen. Er zijn diverse teksten die duidelijk ook voor deze tijd gelden. De oudsten moeten geestelijk leiding geven. God heeft mannen en vrouwen hun eigen plek gegeven. Zie bijv. 1Kor.11:3-12.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen