CGK-synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 november 2019 door Jeffrey Schipper

CGK-synode: liever geen dans en drama tijdens een kerkdienst

Christelijke gereformeerde kerken moeten terughoudend zijn in het gebruik van dans en drama in de eredienst, schrijft het Reformatorisch Dagblad naar aanleiding van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), deze week in Nunspeet.

Het gebruik van de podiumkunsten dans en drama in christelijk-gereformeerde kerkdiensten wordt niet langer afgewezen maar ontraden. De CGK besloot in 2017 om dans en drama in de kerk af te wijzen. Naar aanleiding daarvan dienden twee kerken een verzoek in om dit besluit te herzien. De commissie die er onderzoek naar deed, concludeert dat er 'onvoldoende grond' is om het gebruik van dans en drama in de eredienst volledig af te wijzen. Dit geeft kerkenraden ruimte om zelfstandig een afweging te maken inzake het gebruik van beeldende elementen in de dienst.

Tegelijkertijd benadrukt de commissie dat kerken zich terughoudend zouden moeten opstellen bij dans en drama. Elementen van dans en drama zouden in de Bijbel hoofdzakelijk voorkomen in een profetische context en nauwelijks of niet als podiumkunst in een liturgische context. 

Naar aanleiding van de generale synode die de CGK deze week houdt, maakten CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper een CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 22:

Bekijk ook de video die het Reformatorisch Dagblad over de CGK-synode maakte:

Reacties

I
Was laatst in Israël bij de klaagmuur. Daar werd door de joden gedanst, zo blij met de wet. Des te blijer mogen wij zijn met de genade.
W
Idd, het is op Sjabbatsavond een dansende menigte van orthodoxe joden, prachtig. Ook in een Messiasbelijdende gemeente werd er 2x een half uur gedanst als begin en eind van de dienst van 3 uur. Dit lijkt mij terughoudend genoeg.
E
Psalm 87: "De HEERE telt hen erbij, wanneer Hij de volken opschrijft, en zegt: Deze is daar geboren. Sela 7. De zangers evenals zij die in reien DANSEN, zingen: Al mijn bronnen zijn in u!"
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events