Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 november 2019 door Lukas ten Napel

Ds. Arie van der Veer legt uit waarom de kerk minder regels zou moeten hanteren

“Je ziet het steeds meer regels in onze maatschappij. Als iets niet goed gaat; een regel erbij. Ook in de kerk zien we steeds meer regels verschijnen. Er zijn bijvoorbeeld synodes, waar gezegd wordt wat de kerken wel en niet goed vinden. Daarom vind ik het verhaal van vandaag heel interessant”, vertelt ds. Arie van der Veer in deze nieuwe overdenking.

“In het Nieuwe Testament hadden ze in de kerk al genoeg problemen. Vooral toen die bestond uit mensen die uit het jodendom kwamen en mensen die van het heidendom afkomstig waren. Dat kon nogal botsen. Als Turk of Griek wist je meestal weinig van de Joodse wetten. Moesten zij zich er ook aan houden? Daar werd druk over vergaderd in Jeruzalem. Er was iemand die daarin een doorslaggevende rol had: de broer van Jezus. Het staat beschreven in Handelingen 15: ‘Want het heeft de Heilige Geest en ons goedgedacht u verder geen last op te leggen dan deze noodzakelijke dingen: dat u zich onthoudt van afgodenoffers, van bloed, van het verstikte en van hoererij. Als u zich ver van deze dingen houdt, zult u juist handelen.’

Jakobus, de leider van de eerste christelijke gemeenschap, gaf de hedendaagse kerk het goede voorbeeld; niet meer, maar minder regels.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.