Vredeskerk Amsterdam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 november 2019 door Kerk in Nood

Nederlandse kerken rood voor #RedWednesday

Op woensdag 27 november worden in heel Nederland kerken rood verlicht om aandacht te vragen voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en voor de vervolging van christenen. De Nederlandse kerken doen mee aan de wereldwijde actie #RedWednesday op initiatief van Kerk in Nood, een katholieke hulporganisatie die zich onder meer inzet voor vervolgde christenen.

In Nederland kleuren zo'n 20 kerken rood, van Texel tot Maastricht. Veel meer kerken wijden die avond een gebedsdienst aan het thema.

Wereldwijd bekende gebouwen rood
Wereldwijd worden op 27 november bekende gebouwen in het rood verlicht om aandacht te vragen voor de vervolging van christenen. De afgelopen jaren werden al de kanalen van Venetië, de Sacre Coeur basiliek in Parijs, het Cristo Redentor beeld in Rio de Janeiro en de Sagrada Familia in Barcelona rood gekleurd. In Groot-Brittannië, waar Kerk in Nood met de actie #RedWednesday begon, zal dit jaar de kathedraal van Westminster gekleurd zijn, evenals tientallen gebouwen in het hele land.

Met #RedWednesday wil Kerk in Nood:

  • Bewustwording creëren over vervolging van gelovigen - vooral de minderheden
  • Oproepen tot respect voor gelovigen
  • Oproepen tot respect tussen geloofsgroepen
  • Opkomen voor geloof en vrijheid - inclusief het recht om niet te geloven

Vooral christenen vervolgd
Volgens een recent rapport van Kerk in Nood is de vervolging omwille van geloof de laatste twee jaar verder toegenomen. Directeur Peter Broeders: “De vrijheid van godsdienst is een mensenrecht. Niemand mag worden lastig gevallen, gediscrimineerd worden in werk of huisvesting, of bedreigd worden met het ontnemen van vrijheid of zelfs zijn of haar leven, alleen vanwege diens geloof. Helaas constateren we wereldwijd steeds meer van dergelijke schendingen, waarvoor amper aandacht is in ons land.”

Met #RedWednesday wil Kerk in Nood mensen bewust maken van de vervolging van gelovigen - vooral minderheden – en oproepen tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen. #RedWednesday presenteert de feiten van christelijke vervolging op een eerlijke en feitelijke manier en doet geen afbreuk aan andere geloofstradities, maar benadrukt juist hoe het bouwen van bruggen en de interreligieuze dialoog een middel is om vrede tussen geloofsgroepen tot stand te brengen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.