Gerda de Pater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

14 november 2019 door Lukas ten Napel

Gerda de Pater over de Week van het Leven: “Veel mensen waren er niet geweest als ouders voor de ‘makkelijke weg’ hadden gekozen”

De Week van het Leven is in volle gang. De christelijke vakorganisatie RMU heeft samen met een aantal andere pro-life-organisaties de handen ineengeslagen om aandacht te vragen voor het (ongeboren) leven. Waarom is deze week eigenlijk nodig? CIP.nl sprak met Gerda de Pater, bestuurder van zorginstelling Siloah en voorzitter van de RMU-sector Zorg & Welzijn.

De RMU is een actieve, professionele organisatie die werkt vanuit een bijbelse visie en opkomt voor uw belangen. Een vakorganisatie met eigen specialisten op alle terreinen van werk en arbeidsrecht.

Hoe is Siloah betrokken bij de Week van het Leven?
“Siloah biedt vanuit een christelijke identiteit zorg aan mensen met een beperking. Vanuit de overtuiging dat elk leven uniek en waardevol is, willen we juist in deze Week van het Leven aandacht vragen voor gehandicapten. Daarom heeft de RMU maandagochtend de aftrap georganiseerd bij een Siloah-vestiging in Bodegraven, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Als leuke activiteit hebben we appeltaarten met elkaar gebakken, vergezeld door landelijke en lokale politici. Daarna spraken we met elkaar over de beschermwaardigheid van het leven en de plaats van mensen met een beperking in de samenleving. Het is mooi om de mensen, waar deze week onder andere om draait, te ontmoeten.”

Wat hopen jullie te bereiken?
“Wat we hopen en wat we nu al zien gebeuren, is bewustwording door mensen in aanraking te brengen met degenen die leven met een beperking. De bewoners van Siloah waren er misschien niet geweest als hun ouders voor de ‘makkelijke weg’ hadden gekozen.”

“Als organisatie van de Week van het Leven, waar ik ook bij betrokken ben, proberen we elk jaar ook een actie te bedenken om een breder publiek te bereiken. Dat doen we dit jaar met een folder die elke Nederlander heeft gekregen. We willen daarmee wijzen op de waarde van het ongeboren leven, maar ook oog hebben voor de nood en pijn die er kan zijn als vrouwen een abortus overwegen. En we willen laten zien dat er alternatieven zijn en dat er goede hulp voor moeder en kind beschikbaar is. Dat riep veel reacties op, omdat dit veel mensen raakt.”

Wat vindt u van de reacties op de abortusflyer?
“Het is goed dat we die reacties ontvangen, we raken zichtbaar een gevoelig punt. Het zorgt ervoor dat een onderwerp, wat eigenlijk niet meer op de politieke agenda stond en als ‘gewoon’ werd ervaren, weer bespreekbaar wordt. De reacties laten daarnaast ook zien dat we in Nederland een minderheid zijn. Het is daarbij wel mooi om te zien dat de steun die we ontvangen niet alleen uit christelijke kring komt. Er zijn ook mensen die meer op een humanitaire manier naar het onderwerp kijken. We zien graag dat die groep groter wordt, we willen onverschillige mensen weer verschillig maken.”

Werker van de Dag
In deze week wil de RMU aandacht vragen voor de mogelijkheden van ieder mens, juist ook degenen met een beperking. Elke dag zal een gehandicapte worden uitgeroepen tot ‘Werker van de Dag’. De RMU overhandigt dan op zijn of haar werkvloer een blijk van waardering.

De 'Werker van de Dag' van maandag 11 november was Loes Rabelink! Loes is geboren met diverse beperkingen maar is een echte doorzetter. Ze kijkt niet zozeer naar haar beperkingen maar veel meer naar haar mogelijkheden. Ze is behoorlijk zelfstandig en woont in De Zesling (Siloah) in Moerkapelle. Ze werkt al meer dan 40 jaar bij Promen in Gouda. Promen is een groot bedrijf met zeer diverse werkzaamheden. Hier werken veel mensen met een beperking. De meeste collega’s gaan niet naar de kerk, maar vinden het helemaal niet raar dat ze in de kantine voor het eten bid. 

Loes Rabelink

De 'Werker van de Dag' van dinsdag 12 november was Coby van de Wiel uit Kesteren. Coby werkt op De Imkerij bij De Schutse te Kesteren, een dagbestedingsgroep voor ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking. Toen vandaag de fotograaf binnenkwam schoot Coby in het verweer. Ze vertelde de fotograaf dat hij het haasje was. Ze deed een haasje na en de fotograaf kon toch echt vertrekken. Daarna is ze – zoals altijd - hard aan het werk gegaan!

Woensdag stond Leo Trouw die werkt bij Choco & Zo te Barnveld centraal! co & Zo nu precies is. Kortweg een ‘chocolaterie’ zegt Leo, maar hij haast zich te zeggen dat het veel meer is. Netjes gezegd is het een ‘Foodspecialiteitenwinkel’. Met kennis van zaken geeft Leo aan dat je wel aan verbreding van je productassortiment moet doen. Dat trekt klanten. Dus niet alleen lekkere bonbons aan de toonbank, er is meer te bieden beseft Leo.

Maar, voor Leo is het wel vooral chocola wat de (werk)klok slaat. Als hij ’s ochtends na een busrit aankomt, is het eerste wat zijn aandacht vraagt het draaien van de bonbons. Voor leken: met de vulling die de dag ervoor is gemaakt worden dan de bonbons gemaakt. In maar liefst 35 smaken. Dat vraagt volledige inzet en toewijding. Die toewijding is ook nodig als machines en keukenapparatuur steeds weer schoongemaakt worden en als in de middag de vulling van de bonbons voor morgen wordt gemaakt. Want dat is zijn werkritme.

De Week van het Leven is een jaarlijks evenement waarin de RMU in samenwerking met diverse andere organisaties op een positieve wijze aandacht vragen voor de beschermwaardigheid van het ongeboren leven. De RMU vraagt daarnaast ook speciaal aandacht voor de beschermwaardigheid van de andere levensfases. Woensdag was er een bijeenkomst in Woerden waarin de waarde van mensen met een beperking centraal stond. Peter Schalk (RMU), Loes Rabelink (bewoner Siloah), Steef de Bruin (Reformatorisch Dagblad), Peter Heemskerk (Stichting Jemima) gingen hierover in gesprek. Ook werd gezongen door gemengd koor Preludium. De week mondt uit in de Mars voor het Leven.

De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) is een christelijke vakorganisatie voor werknemers, werkgevers en zelfstandigen met 17.000 leden. Jaarlijks behartigt de RMU zo'n 6.000 zaken van leden en komt ze op voor maatschappelijke belangen.

Lees hier meer over het werk van de RMU

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.