collecte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 november 2019 door PKN

Tien tips om de collecte in uw gemeente meerwaarde te geven

De betrokkenheid van protestantse gemeenten bij het werk van Kerk in Actie voor onze naasten in Nederland en wereldwijd is groot. Kerken hebben vorig jaar massaal actie gevoerd en gecollecteerd. In het collecterooster voor 2020 is weer een keur aan mooie projecten te vinden die onze steun nodig hebben. Er zijn nog veel meer manieren om als gemeente samen in actie te komen. Wij zetten ze voor u op een rij!

1. Vraag het collecterooster 2020 aan
In het collecterooster vindt u alle collecten voor de Protestantse Kerk, Kerk in Actie en JOP (Jong Protestant) die in 2020 op het collecterooster staan, met een korte omschrijving per collecte. Verder biedt de brochure een overzicht van ondersteunende collectematerialen, praktische tips en alle benodigde gegevens voor afdracht van de collecten. Vraag het collecterooster gratis aan.

2. Collecteren op actuele momenten in 2020
Een aantal collecten sluiten aan bij actuele momenten in het jaar. Zo collecteren we op de zondag voor 5 mei, de dag waarop we vieren dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd, om traumaverwerking voor slachtoffers van geweld in Nigeria mogelijk te maken. Op zondag 21 juni, de dag na Wereldvluchtelingendag, is de collecte bestemd voor opvang en hulp voor ontheemden in Colombia. En op 6 december, de zondag na Sinterklaas, staat een collecte voor Kids in Actie op het rooster, het kinderlabel van Kerk in Actie om kinderen bij (wereld)diaconaat te betrekken. Vraag het collecterooster gratis aan.

3. Collecten tijdens speciale momenten en vieringen
Naast de collecten op het landelijke collecterooster, zijn er andere momenten waarop een collecte passend kan zijn: op bid- en dankdag bijvoorbeeld voor boeren in het droge noorden van Kameroen. Of met moederdag aandacht vragen voor moeders die gevangen zitten. In de brochure die hiervoor is samengesteld vindt u daarnaast ook collectesuggesties voor deze bijzondere momenten in het jaar, zoals een doop- of belijdenisdienst, Hemelvaartsdag of Armoededag. Vraag de brochure gratis aan.

4. Steun een project langer
Als gemeente is het ook mogelijk een project langer te steunen. Alle projecten van Kerk in Actie zijn ondergebracht onder 1 van de 5 thema´s. Meer informatie op www.kerkinactie.nl.thema.

5. Gebruik thermometer-posters
Er zijn speciale thermometer-posters om de stand van de geldwerving van een project in uw gemeente bij te houden. Er is een algemene posters, en daarnaast ook 3 posters met een speciaal thema: rampen bestrijden, kerken versterken, kinderarbeid stoppen.

6. Spaardoosjes voor kindernevendienst of zondagsschool
De speciale spaardoosjes van Kerk in Actie zijn én leuk om samen met de kinderen van uw kindernevendienst of zondagsschool in elkaar te knutselen. Tijdens de samenkomsten met de kinderen kunt u de kinderen iets vertellen over het project van Kerk in Actie en wekelijks samen met de kinderen sparen. Er zijn verschillende spaardoosjes verkrijgbaar. Vraag ze gratis aan: Spaardoosje Kerst, Spaardoosje 40dagentijd, Kids in actie spaarpot en Kids in actie spaardoosje.

7. Zet uw talenten in
In Matteüs 25 vertelt Jezus een verhaal over talenten. Wat doen uw gemeenteleden met hun talenten? Wij geloven dat je door het delen van talenten kunt vermeerderen. Organiseer een talentencampagne in uw gemeente, deel talentenkaarten uit en maak meer van 1, 2 of 5 euro voor kinderen in de knel of een ander project van Kerk in Actie. Vraag de talentenkaarten gratis aan.

8. Geef uw leeftijd
Een leeftijdscollecte is een leuke werkvorm om de hele gemeente te betrekken bij het project wat u gezamenlijk steunt. Tijdens een kerkdienst vraagt u iedereen om een bedrag te geven dat gelijk staat aan de leeftijd van de gever. Als iemand bijvoorbeeld 56 jaar is kan hij 56 euro geven, € 5,60 of € 0,56 of een ander bedrag dat mensen bij hun leeftijd vinden passen. Uw gemeenteleden licht u van te voren in over de actie via publiciteit.

9. Vast mee in de Veertigdagentijd
Vasten is een beproefde manier om u voor te bereiden op Pasen. Ook in 2020 start Kerk in Actie een vastenactie om in de Veertigdagentijd extra aandacht te geven aan de naaste, dichtbij en wereldwijd. Doet u ook (weer) mee?

10. Vraag de brochure Samen in Actie aan
De brochure Samen in Actie is een handreiking met tips en ideeën om uw collecten en acties nog beter onder de aandacht te brengen van gemeenteleden. Vraag de brochure gratis aan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.