Raket Gaza
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 november 2019 door NU.nl | Belga | CvI | Israël Today

Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook loopt op tot 12

Het Israëlische leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de Gazastrook opnieuw doelen bestookt van de militante strijdgroep Islamitische Jihad. Het totale dodenaantal, sinds het geweld dinsdag escaleerde, staat nu op twaalf, schrijft NU.nl.

Bijna alle slachtoffers waren leden van de militante strijdgroep Islamitische Jihad. Tot de slachtoffers behoren ook Baha Aboe al-Ata, de 42-jarige leider van de al-Quds Brigades, de gewapende arm van Islamitische Jihad in de Gazastrook, zijn vrouw en drie andere militanten. De boel escaleerde toen de terreurleider door het Israëlische leger werd omgebracht. Al-Ata zit volgens Israël achter meerdere raketaanvallen, scherpschuttersaanvallen en aanvallen met drones op Israël. Bovendien stond hij op het punt om wederom raketten op de Joodse staat af te vuren. 

Als reactie op de dood van Aboe al-Ata werden verschillende raketten afgevuurd door de Palestijnen, die verschillende plaatsen in het zuiden en centrum van Israël raakten. Volgens het Israëlische leger ging het over ongeveer 200 raketten, waarvan tientallen onderschept werden door het raketafweersysteem Iron Dome. Israëlische afweersystemen konden niet voorkomen dat een raket op een snelweg net buiten de havenstad Ashdod insloeg.

De Israëlische luchtmacht onthield zich in de eerste uren van de raketaanvallen van vergeldingsacties in Gaza, maar kwam daarna in actie en bombardeerde slechts PIJ-doelen in kustenclave. Het leger gaf later een verklaring uit waarin stond dat ondergrondse wapensilo’s en PIJ-trainingskampen waren verwoest.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bevestigde dinsdag in een toespraak dat de Islamitische Jihad-terrorist Baha Abu al-Ata een tikkende tijdbom was, die in het verleden talrijke aanvallen tegen Israël had uitgevoerd en Israëlische burgers en veiligheidstroepen bleef bedreigen, laat Israël Today weten.

Voormalig Hamasleider Ishmail Haniyeh veroordeelde de IsraÑ‘lische “agressie” en zei dat het een “poging was om Palestijnse eenheid te voorkomen”, schrijft Christenen voor Israël. Haniyeh zei verder dat de IsraÑ‘lische eliminatie politiek geen gevolgen zal hebben voor het “verzetsfront” en dat men gewoon door zal gaan met het gevecht tegen de Joodse staat.

Volgens persbureau Reuters heeft de Verenigde Naties een afgezant naar de Egyptische hoofdstad Caïro gestuurd om te bemiddelen tussen de strijdende partijen.

Reacties

H
Waarom beginnen alle kranten en nieuwssites altijd met de Israëlische reactie?

Begin eens met de kop: TWEEHONDERD RAKETTEN AFGESCHOTEN VANUIT GAZA OP ISRAELISCHE BURGERS.

En daarna pas hoe Israël daar op gereageerd heeft, met daarbij ook de toelichting dat Israël alles in het werk stelt om geen burgers te raken en daarom soms beschietingen uitstelt omdat er vrouwen en kinderen in de buurt zijn.
M
Goed zo Harriët!

Maar dit komt omdat de media partijdig is, en dat is tegen Israël.
N
En daarom kijk ik naar Family 7 naast de NOS. En wel naar de actualiteiten rubriek uitgelicht en daarvoor I24 - de Israelische nieuwszender, die in het kort de juiste feiten weergeeft over Israel met ook nog andere korte nieuwsitems. Ben je niet afhankelijk van de selectieve vooringenomenheid van de NOS.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events