CGK-synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 november 2019 door Reformatorisch Dagblad

CGK-synode: er komt nieuw onderzoek naar vrouwelijke ambtsdragers

Een studiecommissie gaat onderzoek doen naar vrouwelijke ambtsdragers. Dit is dinsdag besloten op de openingsdag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) in Nunspeet, meldt het Reformatorisch Dagblad.

De CGK spraken zich in 1998 en 2001 uit tegen vrouwelijke ambtsdragers. Twee gemeenten binnen de CGK hebben eerder dit jaar vrouwelijke ambtsdragers bevestigd. Het gaat om gemeenten die samenwerken met kerkverbanden (NGK en GKv, red.) waar vrouwen in het ambt wél zijn toegestaan. Maar van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

De commissie gaat onderzoek doen naar wat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) in 2004 en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) in 2017 over vrouwelijke ambtsdragers hebben besloten. In deze gemeenten is het wél mogelijk om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. In het onderzoek wordt ook het boek 'Meedenken met Paulus' van dr. Bert Loonstra meegenomen. CIP.nl interviewde de predikant vorig jaar naar aanleiding van dit boek: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen".

Naar aanleiding van de generale synode die de CGK deze week houdt, maakten CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper een CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 22:

Bekijk ook de video die het Reformatorisch Dagblad over de CGK-synode maakte:

Foto: De Banier/Facebook


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Vrouw in ambt: een heet hangijzer in een opbouwend rapport
- Bezorgde CGK-predikanten luiden noodklok over koers CGK
- Pas in 2022 meer duidelijkheid over 'vrouw in ambt' in CGK
- CGK-brief met oproep tot eenheid door bijna tachtig dominees ondertekend
- Het CGK-schip ligt op ramkoers: kerkscheuring op komst?
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

A
Ik heb al eerder gereageerd. Mag ik wijzen op 1 Tim. 2, 12. Het woord didaskein behoeft niet altijd bijbels onderwijs in te houden. Zo kan dit woord ook inhouden, het geven van praktische aanwijzingen voor Christelijk gedrag. Paulus wil graag dat een vrouw zich in de gemeente op deze wijze stil houdt. Een vrouw mag volgens 1 Cor. 14 wel profeteren. Het woord autenteoo komt meer tot zijn recht als er vertaald word in de zin vanzelf beslissen. Het NT noemt voldoende vrouwen die

actief deel hebben genomen aan de verkondiging.; Zie Rm.16.
A
Profeteren uit 1 Cor. 14 is stichtend opbouwen en onderwijzend zo zijn vertaalde tonden gelijk aan profeteren.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen