Israël vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 november 2019 door CIDI

Hof van Justitie EU: apart label voor producten uit betwiste gebieden Israël

Producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, in de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem mogen definitief niet meer worden verkocht als ‘Made in Israël’. Nederzettingenproducten moeten een apart label krijgen. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie dinsdag bepaald, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

In 2015 publiceerde de Europese Commissie de zogeheten ‘Interpretatieve mededeling inzake de vermelding van de oorsprong van goederen uit de sinds juni 1967 door Israël bezette gebieden’, een richtsnoer hoe EU-lidstaten om moeten gaan met de labeling van producten uit Israelische nederzettingen. Volgens deze mededeling mogen nederzettingenproducten op basis van EU-wetgeving niet als ‘product uit Israël’ worden verkocht. Bovendien moet worden vermeld dat het product uit een nederzetting afkomstig is.

Het besluit van het Hof geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie, dus ook voor Nederland. Landen die nog niet voldoen aan de richtsnoeren van de EU moeten hun nationale wetgeving nu in lijn brengen met de uitspraak. Omdat de Nederlandse wetgeving al eist dat etiketten het vermelden als een product uit een nederzetting komt, zal er in de praktijk vermoedelijk weinig veranderen in ons land.

'De etikettering werkt een boycot van Israelische producten in de hand, en het uitzonderen van de burgers van één enkel land is mogelijk strijdig met het verbod op discriminatie', stelt het CIDI. De volledige uitspraak is terug te lezen via de website van het Hof.

Reacties

H
We zouden ons eens wat meer moeten bezinnen op producten die uit China komen, waar dagelijks de mensenrechten in het algemeen, en die van christen in het bijzonder, met voeten getreden worden. Maar daar hoor je Brussel en de VN niet over. Trouwens, ook Kees van Asperen niet (!)
Ik verwelkom de handelsoorlog die Donald Trump tegen China is begonnen en ik ben blij dat de EU schoorvoetend volgt. Je hoort overigens juist heel veel uit Brussel en de VN over de mensenrechten in China. Nu tegen China maatregelen worden genomen, kan Israël niet buiten schot blijven.
Toon meer antwoorden (9)
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events