Kerstwinkel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 november 2019 door Laurens Sok

Feestbrood in plaats van kerstbrood: wat we verliezen met het woordje 'kerst'

Grote ophef afgelopen week. Een supermarktketen in Nederland lag onder vuur omdat het woordje ‘kerst’ weggemoffeld was in de grote feestfolder die werd uitgegeven. Niet kerst, maar het woordje ‘feest’ stond centraal. Geen kerstbrood, maar feestbrood. Geen kerstontbijt maar feestontbijt.

Het is niet de eerste keer dat er een storm van kritiek is wanneer een winkel- of supermarktketen wijzigingen aanbrengt bij een ‘christelijk’ feest. Eerder kreeg Hema een lading kritiek over zich heen omdat Pasen werd neergezet als een feest van hazen en eieren.

Mensen zijn verontwaardigd. De argumentatie hiervoor is breed en divers. Het zou een knieval zijn voor de islam, het verbloemen van een christelijk feest en het politiek correct willen zijn. De reactie van een retailexpert was op een bepaalde manier nog wel het meest treffend. "Ik kan me er wel iets bij voorstellen als gelovigen zich ergeren. Kerst(mis) is toch de viering van de geboorte van Christus. Ik kan me voorstellen dat zij zich ergeren als het woord kerst niet meer terugkomt.’’

De commercie spint er zijn garen bij en is er maar wat blij mee. Kerst is een prachtig feest…

Waarom treffend? Omdat ik denk dat dit op een bepaalde manier de kern raakt waar het daadwerkelijk om draait… Want wat zouden we eigenlijk verliezen als een folder met eten, lichtjes en versieringen een feestfolder genoemd zou worden? Op welke manier zouden we dan iets ‘christelijks’ verliezen? Want draait kerst daar wel om? De retailexpert gaf daar het antwoord op: de geboorte van Christus.

Al tientallen jaren is het kerstfeest een commercieel uitgeknepen feest waarbij we als christenen ook zelf meedoen in het versieren van huizen, bomen en andere dingen. De koelkast zit nooit zo vol als met kerst. De kleding is nieuw en ziet er met kerst prachtig uit… De commercie spint er zijn garen bij en is er maar wat blij mee. Kerst is een prachtig feest…

Error: could not load events

Is dit een pleidooi om als christenen er dan maar niet aan mee te doen? Geen gezelligheid, geen lichtjes, geen nieuwe kleding en dan maar een sobere maaltijd? Dat niet. Maar het is wel een oproep om eens kritisch na te denken waarom we soms gevoelens krijgen bij de ophef die er ontstaat zoals hierboven beschreven. De gedachtes bij een gevoelsmatige aanval op ons (kerst)feest. Een bekende Twitterpastoor zei het misschien nog wel het meest kernachtig: “Als u op kerstavond of kerstdag naar de kerk komt heeft u gegarandeerd een authentiek en traditioneel kerstfeest gevierd! Laat deze kans niet lopen!”

Laurens Sok is (online) communicatiemedewerker. Bezoek hier zijn website of volg hem op Twitter.

Reacties

H
Allemaal bijzaken waar we ons niet zo druk over hoeven te maken.

Maar Big brother doet zijn uiterste best om woorden toe te voegen aan het Nieuwspraak woordenboek om de Oudspraak te verdringen. Alles wat herinnerd aan onze geschiedenis, cultuur en Godsdienst moet uitgewist worden.
A
Wat mij betreft prima om het een feest te noemen. Jezus is sowieso niet op kerst geboren, dat bestond nog niet toen Hij werd geboren. Dus als je Zijn geboorte wil vieren (waar vinden we dat in de bijbel?) doe het dan op een andere dag als je er aan stoort wat de wereld er van maakt.
R
Ik zou het geweldig vinden als alle commerciële dingen 'midwinter' genoemd worden, zodat niemand denkt dat krentenbrood met spijs iets te maken heeft met de komst van de Christus.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen