Hart voor Noord Crowdfunding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 november 2019 door Jeffrey Schipper

Hoe Jeanette eenzame buurtbewoners in Amsterdam helpt: "Durf jezelf te geven en deel je leven met anderen"

Zij zet zich met hart en ziel in voor buurtbewoners die eenzaam zijn. We hebben het over Jeanette de Waard. De 50-jarige vrouw brengt in Amsterdam-Noord (eenzame) buurtbewoners bij elkaar. “Kerken en christenen in Nederland hebben zoveel te bieden. Durf jezelf te geven en deel je leven met anderen”, luidt haar advies.

Je brengt in Amsterdam-Noord buurtbewoners bij elkaar te brengen. Hoe is dit initiatief ontstaan en waarom wil je zo graag iets voor deze mensen betekenen?
“Ik ben begonnen in het Blauwe Zand, een kleine volksbuurt in Amsterdam Noord. Ik heb daarvoor gekozen omdat ik van de rauwe, directe Amsterdamse stijl houdt. Maar in de afgelopen jaren is de buurt enorm veranderd en verkleurd. Er komen steeds meer mensen met een andere culturele achtergrond wonen. Jonge, hoogopgeleide gezinnen die een woning kopen en hard moeten werken om de hypotheek te kunnen betalen. Dat zorgt voor spanning.

Vanuit mijn werk als kerkelijk opbouwwerker, ben ik vijf jaar geleden in de speeltuin van het Blauwe Zand gaan zitten, kopjes thee gaan drinken, met de kinderen gespeeld, in het buurthuis actief geworden. Ik wilde mijn aandacht, tijd en liefde graag geven aan mensen die een luisterend oor en praktische hulp nodig hebben.

"Ik wilde mijn aandacht, tijd en liefde graag geven aan mensen die een luisterend oor en praktische hulp nodig hebben."

En daar in de speeltuin, ontdekte ik dat mensen graag hun verhaal willen vertellen en delen. Zo is het project De Gulden Middenweg ontstaan. Dat is simpelweg een luistergroep die elke week het leven met elkaar deelt.”

Op welke wijze ontmoeten deze mensen elkaar en wat doen jullie bijvoorbeeld?
“Bij De Gulden Middenweg willen het vooral goed hebben met elkaar. Als een nieuwe familie, van ongeveer 8 personen, zorgen we voor elkaar. We luisteren, en onderbreken elkaar niet. Er is geen ongevraagd advies of veroordeling.
In zo’n verband draait het om geven én nemen. Ik moet vaak denken aan het gebed van Agur in Spreuken: 'Maak me niet arm en maak me niet rijk maar voed me slechts met wat ik nodig heb'.

We wilden ook leuke dingen doen. En dus heb ik contact gelegd met diverse kerken in Nederland. We mochten naar Hoogeveen en Bunschoten komen. Om de reis te kunnen betalen zijn we in de kerk actief geworden, waarmee we wat konden verdienen. Het Leger des Heils wilde ons gebouw gebruiken voor trainingen van hun medewerkers. Wij zijn gastvrouw en heer geworden en doordat zij huur en geld voor koffie/thee betalen verdienden we wat. We zijn ook groepen jongeren gaan ontvangen en hebben hen onze levensverhalen vertelt.En zo nam de CGK Hoogeveen ons mee in een huifkar op de hei. En een kring van de NGK in Bunschoten bakte vis voor ons op de visserijdag. En de jeugdclub van de PKN Nieuwland kwam naar ons toe voor een spelletjesavond en een verrassingscadeau: een mand toiletartikelen.

 We houden heel erg van de gastvrijheid en de warmte die ons gegeven wordt. Met al onze veelkleurigheid worden we gezien en mogen we er zijn!"

We genieten heel erg van deze contacten. Ze brengen ons op plekken waar de meeste van ons nooit zouden komen. We houden heel erg van de gastvrijheid en de warmte die ons gegeven wordt. Met al onze veelkleurigheid worden we gezien en mogen we er zijn!”

Buurtbewoner Lenie is één van de mensen die blij is met dit initiatief. Waarom is dit zo belangrijk voor haar?
“Ze had haar man een koninklijke begrafenis gegeven maar kon dat niet betalen. Het huishouden verslofte. Ze voelde zich vaak alleen. Ze vluchtte het huis uit naar het Buurthuis en andere activiteiten en durfde geen mensen bij haar thuis uit te nodigen.

Ik ontmoette Lenie via het buurthuis en heb haar uitgenodigd voor de luistergroep. Daar kon ze haar verhaal kwijt en werd ze niet afgewezen. Na het horen van haar verhaal heb ik gevraagd of ze wilde dat we samen opgingen ruimen. Dat vond ze moeilijk maar ze heeft het toch gedaan. Ik wist dat het teveel voor mij was om te doen maar ik wilde een begin maken. Toen ze inzag dat het voor mij alleen te veel was heeft ze erin toegestemd professionele hulp te aanvaarden. Die hebben haar geholpen het op te ruimen en schoon te maken. Toen heb ik aan een groep uit Bunschoten gevraagd of die wilden helpen het op te gaan knappen. Die zijn twee zaterdagen geweest en hebben de woonkamer geschilderd en laminaat gelegd. Zo werd haar huis weer meer een thuis waar het fijn is om te zijn.

Ondertussen is Lenie goud waard voor de luistergroep. Als iemand eenzaam of ziek is in de buurt, geeft ze dat aan mij door, of gaat ze zelf langs met een bloemetje. Als ze iemand alleen ergens ziet koffiedrinken spreekt ze hem of haar aan. En zij is degene die de boekhouding van de luistergroep op orde houdt!”

"Kerken en christenen in Nederland hebben zoveel te bieden. Maar als niemand de brug slaat gebeurt er niks."

Welke tip kun je meegeven aan lezers die in hun omgeving ook veel eenzame mensen ontmoeten en niet weten hoe ze hen kunnen helpen?
“Wij hebben geleerd hoe belangrijk het is om wederkerigheid te hebben in het contact. Als je alleen komt om te geven, kom je nergens. Durf ook jezelf te geven en deel je leven met anderen. Laat je troosten en bemoedigen. Dan ontstaat er écht contact en gaat het verder dan een ‘hulpproject’.

De tweede tip is: breng mensen uit verschillende sociale netwerken bij elkaar. Dat geeft boeiende gesprekken. Kerken en christenen in Nederland hebben zoveel te bieden. Maar als niemand de brug slaat gebeurt er niks. Iets eenvoudigs als een dagje op de hei in Hoogeveen kan voor sommige mensen verschil maken zijn - wees je bewust van wat je te bieden hebt en maak nieuwe contacten, waar je ook woont!”

In oktober vindt een crowdfunding plaats zodat Jeanette nog meer tijd kan besteden aan haar werk in Amsterdam Noord. Hier vind je meer informatie, mogelijkheden om je aan Jeanette te verbinden en een filmpje over het project. Wil je direct doneren? Dat kan via het rekeningnummer: NL37RABO0140572759 t.n.v. Hoop voor Noord, t.a.v. Hart voor Noord.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.