Eten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

22 november 2019 door Groot Nieuws Radio

Leven met een eetstoornis: "God is de trooster, niet het eten"

‘s Nachts je bed uit gaan om te eten. Soms zelfs zonder dat je dat echt door hebt. Bij een eetstoornis denk je wellicht aan anorexia of boulimia, maar er zijn ook andere vormen waarin mensen de controle oven hun eetgedrag verliezen. Dineke en Christa zijn te gast in Brandstof op Groot Nieuws Radio en vertellen hoe over-eten je leven kan beheersen.

Eten zonder controle
Een eetstoornis is wanneer je een ongezonde relatie met eten hebt. Dat kan het uithongeren zijn, maar ook juist eten om emoties te dempen. Wanneer je de controle verliest over het eten is het een stoornis geworden. Dineke: “Ik eet in de nacht. Dan ga ik m’n bed uit, soms zelf zonder dat ik het doorheb en eet. Dan merk ik pas de volgende ochtend dat ik meer heb opgegeten dan ik dacht.”

Suikerverslaafd
Diep van binnen wist Christa wel dat eten haar leven beheerste. “Ik eet vooral koekjes. maar als ik bewust geen koekjes in huis haalde at ik een pot pindakaas leeg.” Dat ze tegenover de supermarkt woont helpt ook niet. “Dan ging ik vlak voor sluitingstijd toch nog even koekjes kopen.” Haar man wist al die jaren van niks, tot ze diabetes krijgt en Christa besluit haar suikerverslaving aan te pakken.

Eetclub 121
Christa en Dineke zijn nu lid van Eetclub 121. Hier komen ze met andere vrouwen samen. Het draait niet om afvallen, maar om een gezonde relatie met eten. De naam van de eetclub komt van Psalm 121: Mijn hulp is van God. Hij is de trooster, dankzij Hem is er hoop.

Beluister het hele gesprek dat Christa en Dineke met Eunice hadden op de site van Groot Nieuws Radio.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.