Rook
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2019 door Lukas ten Napel

Verboden te roken op het Driestar College: "Een vierde overtreding kan een schorsing opleveren"

De schoolpleinen van het basis- en voortgezet onderwijs moeten vanaf 1 januari 2020 rookvrij zijn. Het Driestar College in Gouda, Leiden en Lekkerkerk, voerde de maatregel meteen na de zomervakantie al in. “We zijn tevreden”, vertelt bestuurder W. de Kloe aan PuntUit.

Vroeger was het normaal dat leerlingen op het plein stonden te roken. Later kwam er een rokersplein. De Kloe: “In de jaren 90 groeide het bewustzijn dat roken slecht is. Het werd minder populair onder de scholieren om te roken, vooral bij vwo’ers. Het zijn nu vooral vmbo’ers die roken, al zijn zij zeker niet de enigen.”

Rookvrij schoolplein
“Schoolpleinen moeten vanaf het komende jaar rookvrij zijn. We hebben besloten met ingang van het nieuwe schoolseizoen een rookvrij schoolplein in te voeren, omdat dat beter werkt.
Vooraf hebben we ingezet op preventie. De ouders zijn geïnformeerd en aan collega’s die roken, is gevraagd om te stoppen. De reacties zijn in het algemeen positief. Roken is in onze tijd problematisch geworden en dat is maar goed ook. De tijd is veranderd. Je kunt je toch niet meer voorstellen dat mensen in de trein een sigaret opsteken?”


Wanneer iemand van plan is om toch een sigaret rondom het Driestar College op te steken, kan hij beter zijn plannen wijzigen. J. van Dam, sectordirecteur vmbo gemengde leerweg en theoretische leerweg: “Tot nu toe moesten leerlingen die betrapt werden op roken één uur nakomen. Vanaf het nieuwe seizoen moeten ze twee uur nakomen als ze de eerste keer betrapt worden. Gebeurt het voor de tweede keer, dan moet de leerling een week lang van 8 tot 4 uur op school aanwezig zijn. Bij de derde overtreding komt daar een gesprek met de ouders bovenop. Vanaf de vierde keer is het mogelijk een leerling te schorsen.”

Lees het hele artikel op de site van PuntUit.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.