Annemieke Reesink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 november 2019 door Jeffrey Schipper

Christelijke schrijfster merkt op dat behoudende christenen alles over seks willen weten: "Maar ja, het mag niet"

"Ik merkte zelf dat seksualiteit zo in de taboesfeer zat dat ik nergens terecht kon met mijn vragen en gevoelens", vertelde Annemieke Reesink eerder dit jaar op CIP.nl naar aanleiding van haar debuutroman 'Zwaartekracht'. Het boek gaat over een pubermeisje dat opgroeit in een reformatorisch milieu en daarmee worstelt. Het verhaal van de hoofdpersoon is gebaseerd op haar eigen jeugd. Ze schreef een blog op de progressief-christelijke weblog Lazarus naar aanleiding van de vele reacties.

De kop boven het CIP-interview (Christelijke 'Franca Treur' ziet groot taboe op seksualiteit in reformatorische kring, red.) doet volgens de schrijfster veel stof opwaaien. "Een vriendin vertelt mij dat haar moeder mijn boek niet wil lezen, omdat ze mij gegoogled heeft en tot de conclusie is gekomen dat het boek 'alleen maar over seks gaat'. (...) Arme kerkgangers die naar de christelijke boekwinkel rennen om mijn boek te kopen, met verwachtingen van vijftig tinten Hooglied. Zwaartekracht bevat één seksscène. Eén. Hij beslaat nog geen bladzijde en er komt weinig tot geen expliciete taal in voor."

Annemieke: "Het is met behoudende christenen en seksualiteit als met de bal die je krampachtig onder water probeert te houden; we willen er alles over weten, alles! Maar ja, het mag niet. Op ongewenste tijden en op duistere plekken schiet de bal door het wateroppervlak de lucht in. Of op christelijke websites. Ik neem een flinke hap lucht en overpeins mijn onverwachte status van vrijmoedige taboebreekster. Hoe kom ik erbij om het eens even gezellig publiekelijk over seks te gaan hebben? Ondanks mijn drieënveertig jaren schuilt er nog altijd een blozend biblebelt-meisje in mij."

Lees ook: Christelijke 'Franca Treur' ziet groot taboe op seksualiteit in reformatorische kring: "Ik kon nergens terecht met mijn gevoelens".

Lees hier het volledige commentaar van Annemieke Reesink

Reacties

J
Denk toch dat dit achterhaald is en zou me eens verdiepen in de feiten van NU.

Hoeveel cursussen worden er momenteel niet gegeven?

Zie b.v. Klaar voor de start en Hart voor je huwelijk vanuit de kerken. Zie ook de catechese lessen die hieraan besteed worden.
A
Ach ook CIP kan niet zonder pikante artikelen
J
Hoezo "het mag niet"? Van wie niet?
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.