israel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2019 door Patrick Simons

Israël schakelt terroristenleider uit, zuiden van het land bestookt met raketten

In Israël lijkt het op dit moment weer helemaal mis te gaan. Al sinds 04:50 uur Nederlandse tijd ligt vrijwel het hele zuiden onder vuur van Palestijnse raketten. Dat melden verschillende bronnen op Twitter.

Onder meer Rishon LeZion, een grote stad even ten zuiden van Tel Aviv wordt bestookt door terroristische groeperingen in Gaza. In Tel Aviv zelf zijn inmiddels ook al raketten onderschept waarmee de aanvallen zcich uit lijken te breiden. De aanvallen zouden een reactie zijn op het uitschakelen van de Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata, zo meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Tijdens een gerichte aanval zou Israël de commandant afgelopen nacht in zijn eigen huis hebben gedood. Daarbij kwam ook een vrouw om het leven. De Islamitische Jihad is één van de terroristische groeperingen die in Gaza zijn te vinden. 

In een persbericht stelt het Israëlische leger dat Baha Abu al-Ata achter meerdere raketaanvallen, scherpschuttersaanvallen en aanvallen met drones op Israël zou zitten. Bovendien stond hij op het punt om wederom raketten op de Joodse staat af te vuren. Dat zou hij volgens het persbericht doen in opdracht van Iran.

Als reactie op het doden van de commandant worden er op dit moment dus tal van raketten op Israël afgevuurd. In Holon is volgens het CIDI een jong meisje gewond geraakt toen ze naar de schuilkelder rende. Woordvoerder Magen David Adom: “We vonden bij aankomst een 8-jarig meisje, bewusteloos. Ze ademde niet en had geen polsslag. We begrijpen dat ze bewusteloos is geraakt bij het rennen naar de kelder." Een huis in Netivot (ongeveer 15 kilometer vanaf de grens met Gaza) werd direct geraakt door een raket van een Palestijnse terreurgroep.

De Israëlische luchtmacht is dinsdagochtend begonnen met het neutraliseren van doelen van terreurorganisatie Islamitische Jihad in Gaza. Twee terroristen op een motor zijn aangevallen in de Gazastrook. De twee terroristen van de Islamitische Jihad stonden op het punt om raketten af te vuren op Israël, aldus de woordvoerder van het Israëlische leger.

De verwachting is dat de hevigheid alleen nog maar toe gaat nemen en dat ook het midden van Israël te maken gaat krijgen met aanvallen. Alle scholen in het zuiden van het land blijven vandaag gesloten. De vraag is volgens CIDI hoe Hamas zal reageren op het nieuwe conflict. Voor live updates over de aanvallen op Israël is het mogelijk om het Twitter-account van CIDI te volgen.

De EU noemt het afvuren van raketten op burgerbevolkingen "compleet onacceptabel" en zegt dat dit onmiddellijk moet stoppen. "Een snelle en complete de-escalatie is nu nodig om de levens en veiligheid van Palestijnse en Israëlische burgers te waarborgen". De Nederlandse ambassade in Israël is in verband met de veiligheidssituatie momenteel gesloten.

Code rood, het raketalarm gaat af in en rondom Ashdod. pic.twitter.com/Aixr9gJJGr

— CIDI (@CIDI_nieuws) November 12, 2019

Reacties

I.J. is zo mogelijk nog verwerpelijker dan de Hamas.

Er is helaas geen andere optie dan op een gegeven ogenblik de Gazastrook opnieuw binnen te vallen.

Ze (Hamas,I.J., Iran) willen nooit vrede. En meer dan dat, ze willen de totale vernietiging van Israël; onmogelijk om redelijkerwijs met deze islamisten tot een vrédig vergelijk te komen

Helaas......

Wie zal het langst standhouden?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events