affaire
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2019 door Patrick Simons

Veenendaalse predikant die affaire met getrouwd gemeentelid had per direct geschorst

Ds. C. B. Stam wordt per direct losgemaakt van de hervormde wijkgemeente Oude Kerk in Veenendaal. Bovendien wordt de predikant ook met onmiddellijke ingang geschorst voor onbepaalde tijd.

Eerder dit jaar kwam naar buiten dat de getrouwde predikant een seksuele liefdesaffaie had met een eveneens getrouwd gemeentelid. Hij meldde dat zelf bij de kerkenraad en de classispredikant Utrecht. Daarop werd hij op non-actief gesteld. Het betreft geen misbruik of relatie die in strafrechterlijke zin verboden is. Beiden zijn meerderjarig en de relatie ontstond met wederzijdse toestemming. Er werd destijds ook gerept over een zwangerschap. Betrokkenen zeiden toen al dat terugkeren voor de predikant enorm lastig zou worden, gezien de gebeurtenissen.

Dat wordt nu bevestigd door een mededeling die afgelopen zondag in meerdere hervormde wijkgemeenten in Veenendaal werd gedaan. Daar werd afgelezen dat Stam het ambt van predikant heeft veronachtzaamd en is geschorst. Dat is een beslissing van het kerkelijke tuchtcollege samen met het college van de classis Noord-Holland. Zij moesten een oordeel over de situatie vellen nadat de kerkenraad van de hervormde wijkgemeente besloot om deze zomer een officiële klacht tegen de predikant in te dienen.

Er kan overigens nog in beroep worden gegaan tegen deze uitspraak. Zowel de predikant als de kerkenraad hebben daar dertig dagen de tijd voor. Wanneer het hier bij blijft, is Stam sowieso voor een periode van drie jaar geschorst voor zijn werkzaamheden als predikant. Daarna zou hij eventueel een verzoek in kunnen dienen om de schorsing op te heffen.

Reacties

Ik snap alles. Maar als we iedere dominee die tegen de Tien Woorden zondigt zouden wegsturen, dan hebben we toch geen predikanten meer ?
K
Er zijn predikanten om minder vertrokken. Het gaat niet om de begane zonde, maar om het effectief kunnen functioneren van de predikant en om de vertrouwensrelatie.

De kerk zal de predikant waarschijnlijk wel door moeten betalen.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen