Duitsland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2019 door Patrick Simons

Christenen speelden cruciale rol na val Berlijnse muur: "Waren bereid verantwoordelijkheid te nemen die breder was dan hun eigen leven"

Na de val van de Berlijnse muur was de situatie ontzettend gespannen. De kans was groot dat er geweld uit zou breken. Volgens Konrad Flämig, die er in die periode zelf bij was, is het vooral aan christenen te danken dat dit niet gebeurd is. Hij stelt in het Reformatorisch Dagblad dat de kerk, die binnen de DDR behoorlijk ongewenst was, tijdens de overgang juist een belangrijke rol vervulde.

Er moesten gesprekken plaatsvinden om te bepalen hoe nu verder moest. Volgens Flämig werden die gesprekken geleid door christenen. "Christenen konden met verschil van mening omgaan, en alleen zijn. Partijleden waren gewend om orders van boven te ontvangen en die te volgen. Mensen van de oppositie hadden botsende belangen. Christenen konden leiding geven aan een gesprek hierover. Ze waren bereid verantwoordelijkheid te nemen die breder was dan hun eigen leven. En, niet te vergeten, zij waren veertig jaar lang gewend geweest compromissen te sluiten."

De predikant merkte dat de kerk er toe deed en dat dit vandaag de dag veel minder het geval is. "Nog steeds is het zo dat de kerk in Oost-Duitsland gewaardeerd wordt als er nood is. Maar het aantal kerkleden komt gemiddeld maar net boven de 20 procent, en slechts een klein daarvan is actief. De rest komt op zijn best met Kerst en op knooppunten in het leven, zoals bij de doop, huwelijk en begrafenis. Men is ook niet zozeer tegen de kerk. Meer het laat hen koud."

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.