lfna Daflaar-Winedt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 november 2019 door Peter Siebe, NBG

Ifna verloor haar zoon door een auto-ongeluk: "Gods liefde gaf me zelfvertrouwen, kracht en geduld"

Twee dagen voor haar 60e verjaardag, in april, werd er ’s avonds op de deur gebonsd. De politie. ‘Is iedereen aanwezig?’ Ja, Ifna en haar man en dochters waren er. ‘Uw zoon is bij een auto-ongeluk overleden.’ Kon lfna Daflaar-Winedt dat rijmen met Gods liefde?

Het NBG brengt de Bijbel dichtbij in binnen- en buitenland.

"Ik houd van kinderen", vertelt Ifna als we haar vragen naar haar leven vóór het ongeluk. "Daarom werd ik onderwijzeres, eerst op Curaçao en vanaf 2002 in Rotterdam. Later werd ik gastouder bij mensen thuis."

Hoofdpijn
Ifna komt uit een disfunctioneel gezin, moeder was psychisch ziek, vader had andere relaties. Ze groeide op bij haar opa en oma. "Zij waren liefdevol, maar ik was teruggetrokken. Ik miste m’n ouders en schaamde me om anderen te vertellen wat er gaande was."

Dat veranderde op slag toen haar broer Marlon haar op haar zestiende meenam naar een katholieke charismatische bijeenkomst. "Ik herinner het me als de dag van gisteren", vertelt Ifna. "Een vrouw sprak over Johannes 3:16. Dat God ons zo lief heeft dat hij zijn enige zoon gaf, zodat ieder die in hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Kun je het je voorstellen? Zijn ENIGE ZOON? Ik was de hele dag in tranen. Hier vond ik de liefde die ik gemist had. Eerder lag ik ‘s avonds altijd te huilen en had ik hoofdpijn. Nu kwam ik vrolijk thuis, zonder hoofdpijn. Nu wist ik waarom ik leef. Mijn onzekerheid en zelfmoordgedachten verdwenen langzamerhand. Gods liefde gaf me zelfvertrouwen, kracht en geduld."

Ifna kocht een Bijbel om er nog meer in te ontdekken. Ze begon er dagelijks in te lezen. Dat sterkt haar vertrouwen, waardoor ze, bijvoorbeeld, durfde te trouwen ondanks het gebrek aan respect voor vrouwen in de Antilliaanse cultuur. En kijk: 'In december zijn we 34 jaar getrouwd. Mijn man is gebleven’, lacht ze. De Beibel di Estudio – de Antilliaanse studiebijbel waaraan haar broer meewerkte – helpt Ifna bij het voorbereiden van de preken die ze van tijd tot tijd houdt in de pinkstergemeente.

Ongeluk
Maar dat verschrikkelijke ongeluk dan? "Dat zal ik nooit kunnen begrijpen. Maar God blijft God. Ik heb met God ups en downs gehad. Ik heb hem gevraagd: 'Waarom hebt u hem genomen terwijl hij nog werk te doen had op aarde?', maar ik kreeg geen antwoord. Hij weet het, ik niet. Maar hij blijft mijn God. Wat er ook gebeurt, niemand kan mij uit zijn handen halen – dus daar blijf ik. Ik zei tegen hem: 'Zonder u was ik niks, met u ben ik alles. U hebt me genezen en bevrijd, u kunt me ook de kracht geven om door te gaan.'" En zo lukt het Ifna om een maand na de begrafenis alweer te preken. "Als de Heilige Geest niet bij me was, zou ik nergens zijn."

Foto: Rick Keus

Lees hier meer over het werk van NBG

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.