Ds. Henk Veltkamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 november 2019 door Protestantse Kerk Nederland

Predikant Henk Veltkamp: “Troost is een bedding waardoor het verdriet verder kan stromen”

Als predikant in gemeente en ziekenhuis stond Henk Veltkamp honderden mensen bij in tijden van afscheid en rouw. “Troost is een bedding waardoor het verdriet verder kan stromen," vertelt hij in het magazine van de Protestantse Kerk.

Wat is rouw?
“Rouw is de prijs die je betaalt voor de liefde die je hebt ervaren, de onvermijdelijke andere kant van wat goed is geweest. Rouwen vindt plaats op de grens van verleden en toekomst. Je moet loslaten wat er niet meer is en je voorbereiden op wat komt: je moet verder.”

Welke rol speelt geloof in de aanvaarding van het naderende einde?
“Lang heerste in de kerk de opvatting dat wat God doet, welgedaan is en dat wat er gebeurt gelijk is aan wat God wil. In mijn eerste gemeente in Dronten bezocht ik ernstig zieke mensen in het ziekenhuis. Zij zeiden: ‘Dominee, het is geen vreemde die het je aandoet.’ Theologisch kon ik daar geen kant mee op, maar duidelijk was dat het mensen troostte. Aan de andere kant ontmoette ik mensen die troost vonden in de gedachte dat God dit leed niet wil.”

Wat kan de gemeente doen?
“Hier klopt het hart van de kerk, hier zijn wij goed in. Investeer er als kerk in. Laat zien dat je van dienst wilt zijn, voor wie dan ook in je dorp of stad. De kerk heeft, naast de uitvaart, zoveel te bieden. Zo kun je eraan bijdragen dat mensen samen alvast een stukje van de lange weg van rouw gaan. Door te praten over de dood, over de uitvaart zelf.

De kerk kent de afkondiging van een overlijden, de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Veel kerken maken een ruimte waar overledenen in ere worden gehouden. Bezoekwerk is belangrijk en het samenbrengen van lotgenoten, begeleid door iemand met verstand van zaken. En ons doorgaand gebed. Wij hoeven niet te bidden voor de overledenen, daar zorgt God voor. Wel kunnen we in onze voorbeden danken voor het leven van de overledene, en bidden voor de nabestaanden en iedereen die met de dood geconfronteerd wordt.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.