Nieuws

07 november 2019 door Open Doors

Iraanse christenen blij met vrijlating Firouzi

Na zes jaar gevangenschap werd Ebrahim Firouzi op 26 oktober vrijgelaten uit de gevangenis Hij kan echter maar korte tijd van zijn vrijheid genieten; binnenkort start het volgende deel van zijn straf: twee jaar verbanning.

Iraanse christenen lieten weten dat Firouzi in augustus 2013 werd gearresteerd en na een verblijf in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran overgebracht naar de Rajaei Shahr gevangenis in Karaj. Hij kreeg een jaar gevangenisstraf in Karaj opgelegd en twee jaar verbanning in Sarbaz, in het verre zuidoosten van Iran. Deze straf werd gegeven op basis van de aanklachten “propaganda tegen de islamitische republiek”, “het opstarten en het leiden van evangelisatie” en het “runnen van een christelijke website”.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Na een jaar gevangenisstraf en zijn verwachte vrijlating werd Ebrahim echter opnieuw berecht. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar celstraf extra vanwege zijn “acties tegen de nationale veiligheid”, “aanwezigheid bij een illegale bijeenkomst” en “samenzwering met buitenlandse organisaties”.
Zijn moeder stierf in december 2018 en Ebrahim kreeg geen toestemming haar begrafenis bij te wonen.

Op 26 oktober 2019 wilde de directeur van de Rajaei Shahr gevangenis hem direct overplaatsen naar zijn verbanningsoord in Sarbaz. Maar Ebrahim kreeg toestemming voor een korte invrijheidsstelling om persoonlijke zaken te regelen. Ook kreeg hij deze toestemming om inbeslaggenomen documenten op te halen bij de Iraanse veiligheidsdienst.

Ebrahim is in goede gezondheid. Binnenkort begint zijn tweejarige ballingschap nabij de grens met Pakistan. Hij moet op zoek naar een woning en een werkplek in Sarbaz.

Firouzi is een van de vele christenen die veroordeeld worden om hun geloof. De overheid denkt dat ze de kerk kan ontmoedigen door de vele aanklachten tegen christenen. Maar de gevangen christenen getuigen van hun geloof en de kerk groeit zelfs in de gevangenis. Iran staat op plaats 9 van de Ranglijst Christenvervolging 2019.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?