Nieuws

08 november 2019 door Geerten van Breugel

Chinese overheid vervangt Bijbelse personen in magazine door Chinese figuren

De Chinese regering heeft de staatsgestuurde protestantse kerk in het land opgedragen Bijbelse figuren in hun magazines te vervangen door ouderwetse Chinese mannen en vrouwen. Hiermee lijkt de overheid een nieuwe stap te zetten in het sinicizeren ('Chineser maken') van godsdiensten. Bitter Winter, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, waarschuwt dat dit voorbij gaat aan de traditie die is ontstaan na het verkondigen van het evangelie door zendelingen.

In het magazine, dat gepubliceerd wordt door de Driezelf-beweging en de Chinese Christelijke Raad, is Jezus afgebeeld terwijl Hij met ouderwets geklede Chinese figuren praat, in Chinese landschappen. Ook Maria wordt afgebeeld als een Chinese vrouw, het wonder van de vijf broden en twee vissen laat Jezus zien terwijl hij figuren brood uitdeeld met hun haar in traditioneel Chinese dracht. Jezus draagt in die afbeelding speciale Han-kleding.

Een 70-jarige Chinese christin vertelde Bitter Winter dat de communistische regering altijd sprak van 'de-westernisering', en "dat ze Chinese mensen niet willen laten geloven in een buitenlandse God". "Maar ik verwachtte niet dat de Heer Jezus en heiligen door de jaren heen zouden veranderen in Chinese mensen. Het is zo bizar." Niet alleen plaatjes worden door de overheid aangepast, maar in het magazine stond ook dat Spreuken 14:21, 'Wie zijn medemens veracht, is een zondaar, gelukkig is hij die zich bekommert om de armen', gelijk stond aan een confucianistisch gezegde. Ook werden er in het magazine delen uit de Bijbel vergeleken met die van de Chinese filosoof Zhu Bolu, die in de 17e eeuw leefde.

Reacties

M
Jammer dat ze dit zelf niet helemaal snappen in China, maar dit verklaart voor hun ook een hoop:https://answersingenesis.org/genesis/the-original-unknown-god-of-china/en dit zou bekend moeten worden bij hun regering!

Hebben we boter op ons hoofd, of zo? Bijna tweeduizend jaar lang tot nu toe hebben de Christenen in (film)beelden de Bijbelse figuren "ontjoodst" en verwesterd. Jezus met blauwe ogen en blonde haren, Mozes als een Germaanse halfgod of Yankee body-builder.

Prima zaak als Afrikaanse mensen de bijbelse figuren als Afrikanen afbeelden en de Chinese mensen als Chinese mensen van vroeger. En waarom zou Spreuken 14:21 niet mogen refereren aan een uitspraak van een Chinese grootheid? Zou de Heer Confucius niet met wijsheid begiftigd kunnen hebben?
Marijn,

Het wordt wel opgelegd door de overheid.

Dat zou toch te denken moeten geven.

Het is miz onderdeel van een totalitaire visie, die ook zéker het (christelijk) geloof zoveel mogelijk wil isoleren én redineren.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.