Josh Harris

Nieuws

07 november 2019 door Geerten van Breugel

Joshua Harris deed als pastor afstand van zijn geloof: "Het voelde alsof ik gemeenteleden verraadde"

De voormalige evangelicale pastor Joshua Harris begrijpt dat mensen boos op hem zijn, omdat hij afstand deed van zijn geloof. In het eerste interview na zijn bekentenis met vertelt de Amerikaan dat hij een leidend figuur was en mensen oplegde om "op bepaalde manieren te leven. Het voelde alsof ik hen verraadde, toen ik anders ging denken."

In het interview met Mike Allen, medeoprichter van Axios, zegt de voormalige pastor van de Covenant Life Church dat ook zijn eigen levensstijl op een gegeven moment niet overeenkwam met zijn regels. Harris: "Ik zette mensen uit de kerk. Als je niet leeft volgens de leer van de Bijbel en je leeft, zonder berouw, in zonde, dan moet je uit de kerk gezet worden. En ik kwam op een punt dat ik zelf niet volgens de leer leefde, waar ik anderen wel aan hield." 

Harris ging al langer door een proces waarin hij vraagtekens bij het geloof zette, maar zegt dat de beëindiging van zijn huwelijk de doorslag gaf. "Ik probeerde echt eerlijk te zijn over het feit dat ik niet langer koos om volgens de manier te leven zoals ik het geloof zie. De belangrijkste beslissing daarbij was dat mijn vrouw en ik een einde aan ons huwelijk maakten." Minder dan een maand na zijn aankondiging, liep Harris mee in de Vancouver Pride Parade, en sprak hierdoor zijn steun uit voor de LGBT-gemeenschap. In het interview wilde hij niet ingaan op zijn persoonlijke visie op deze community.

Lees ook: Schrijver en pastor die waarschuwde voor de gevaren van 'daten voor het huwelijk' gaat scheiden.

Reacties

Heel bedroevend om ook vandaag weer te lezen is dat een voorganger zijn geloof vaarwel zegt. Uiteraard is het goed om eerlijk te zijn, maar we blijven niet staande door wettisch en dogmatisch te zijn zoals hij goedbedoelend in zijn boeken verkondigde, maar door in een diep besef van afhankelijkheid aan de Heer geleid te worden door de Heilige Geest, de Geest der waarheid.

We mogen bidden dat zijn ogen weer zullen opengaan voor het bevrijdende evangelie van Jezus Christus.M
Wat hij verkondigde was ook absurd. Niet 'daten' voor het huwelijk... Welke man kust zijn vrouw pas als ze getrouwd zijn?

Je moet ook geen mensen volgen. Hij zat allang in de knoop met zichzelf vóórdat hij trouwde.
J
Niet 1 christen, niet 1 mens is volmaakt dus waarom je geloof vaarwel zeggen. Je moet juist dicht bij God, Bij Jezus, bij de Heilige Geest blijven.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?