arie

God

08 november 2019 door Patrick Simons

Dominee Arie van der Veer: "God is niet je vriendje, Hij is bovenal een heilig God"

Er zijn miljoenen christenen op de wereld te vinden. Opvallend is dat er onder die vele christenen ook waanzinnig veel verschillende godsbeelden zijn. Hoe stel jij je God eigenlijk voor? Deze vraag stelt ook dominee Arie van der Veer in 'De Bijbel open'.

"Ik heb de indruk dat veel mensen God vooral voorstellen als een liefdevolle Vader die voor je zorgt. Hij heeft je geschapen. Natuurlijk, dat is ook een kant van God. Jezus heeft ons geleerd om 'Onze' Vader te bidden. Maar wist u, en dat zijn van die struikelstenen in de Bijbel, dat God ook een verterend vuur wordt genoemd? Het lijkt heel naar om over te spreken, maar toch wil ik het een keer doen."

Mensen hebben vaak de indruk dat dit in het Oude Testament staat, maar ook in het Nieuwe Testament staat volgens de predikant dat God een verterend vuur is. Hij leest vervolgens voor uit de Bijbelboeken Deuteronomium. "Je kunt het wenden of keren, God is een liefdevolle Vader, maar ook een verterend vuur. Wat betekent dat? Ik stel me altijd het moment voor dat God zich openbaarde in de woestijn. Het volk van Israel was uit Egypte in de woestijn gebracht. Midden in de woestijn sloot God een verbond en Hij openbaarde wie Hij was. Juist daar komt die andere kant van God sterk aan de orde. Men mocht de stem van God horen, maar moest tegelijkertijd afstand houden van de berg waar de openbaring plaats zou vinden."

"En er was vuur", vervolgt Van der Veer. "Vuur dat de heiligheid van God liet zien, dat afstand schepte. En tegelijkertijd kwam God naar hen toe. Het is goed om te bedenken dat God ook een verterend vuur is. God is niet je vriendje, God is een groot God. Hij kan machtige dingen doen en er valt niet met Hem te spotten."

"Vuur is er niet altijd op uit om je te vernietigen"

Er zit aan dat verterende vuur volgens de predikant echter ook een positieve kant. "Meerdere keren openbaart God zich in de Bijbel met vuur. Het meest bekende voorbeeld daarvan is dat Mozes God ontmoette bij de brandende braambos. En wat gebeurde daar? Het vuur was er, Mozes moest op die afstand blijven, en toch verteerde die brandende braamstruik niet. Vuur is er niet altijd op uit om je te vernietigen. Vuur kan ook verwarmen en louteren. Vuur kan je ook meer doen zijn dan je bent, het vuile eruit en het mooie naar voren. Onthoud het eens: God is niet je vriend, al mag je Hem wel een Vriend noemen. Hij is bovenal een heilige God."

Reacties

"God is niet je vriend, al mag je Hem wel je vriend noemen."

Wordt als de kinderen, anders begrijpen jullie Mij niet! U volgend, zeg ik dus tegen mijn kinderen: "Ik ben niet je vader, maar jullie mogen mij wel je vader noemen!" Ik weet zeker dat ze gillend bij mij wegrennen.
J
Inderdaad, deze logica ontgaat mij ook helemaal.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.