Nieuws

07 november 2019 door Patrick Simons

Adviesrapport commissie CGK: 'Start synodaal onderzoek naar vrouw in ambt'

De synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) moet opnieuw onderzoek gaan doen naar de vrouw in het ambt. Dat is althans het advies van een commissie die afgelopen woensdag een rapport uitbracht. Het advies is gericht aan de generale synode van de kerk.

Vanaf volgende week komt de generale synode bij elkaar en wordt onder meer dit onderwerp besproken. Stichting Bewaar het Pand voerde de druk bij voorbaat al op door te stellen dat kerken die vrouwen toelaten tot het ambt zichzelf feitelijk buiten het kerkverband stellen. Eerder sprak de synode zich in 1998 en 2001 al uit tegen het bevestigen van vrouwen in het ambt. Volgens de commissie moet de synode zich met deze uitspraak verhouden. "Maar dat sluit nieuwe argumenten en overwegingen niet op voorhand uit", valt er in het rapport te lezen.

Het is opvallend dat de commissie die het onderzoek zal gaan uitvoeren enkel uit mannen bestaat. Volgens het rapport is dit kwetsbaar, juist omdat het onderzoek gaat over de positie van vrouwen in de kerk. "In de deputaatschappen van 1998 en 2001 waren ook zusters vertegenwoordigd. Tegelijk zal in onze huidige kerkelijke structuur een besluit altijd genomen worden door een kerkelijke vergadering die alleen uit broeders bestaat."

Wanneer de synode akkoord gaat met het advies, zal de commissie vooral gaan onderzoeken wat er precies bij andere kerken is besloten waar in het verleden de vrouw tot het ambt werd toegelaten. Het gaat daarbij om de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken.

CIP.nl sprak met CGK-synodepreses ds. J. G. Schenau: "Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen".


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

Terecht schrijft de Particuliere synode van het Westen van de CGK aan de generale synode: “De Schrift wijst ons een weg waarin de openstelling van de ambten voor vrouwen een reële optie is. De culturele situatie waarin wij ons als gemeente bevinden leidt er zelfs toe dat blijvende sluiting van de ambten voor vrouwen tot Bijbels onverantwoorde verhoudingen zou leiden. Vrouwen moeten zich dan aan een vreemd juk onderwerpen, waarin de regel functioneert als ‘letter’ en daarmee de vrijheid van het evangelie bedreigt".
Vervolg: Dat druist in tegen de boodschap van Paulus”. De Particulier synode vraagt daarom “het besluit dat vrouwen in de gemeente niet mogen dienen in een ambt, op te heffen”.
Toon meer antwoorden (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.