Vrouw met hoofddoek

Nieuws

07 november 2019 door Reformatorisch Dagblad

Amerikaanse beweging wil jonge christelijke vrouwen kennis laten maken met hoofdbedekking

Niet alleen moslimvrouwen dragen een hoofddoek. Een kleine, maar actieve, christelijke beweging in Noord-Amerika, de Head Covering Movement, zet zich in om meer christenvrouwen kennis te laten maken met het dragen van een hoofddoek. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.

De Amerikaanse Lindsay Kirkland draagt dagelijks een hoofddoek. Samen met haar man en vijf kinderen is ze online erg actief in het delen van het christelijk geloof, waar de overtuiging dat een vrouw dagelijks een hoofdbedekking hoort te dragen ook onder valt.

Waarom? In de eerste plaats zien ze de bedekking als een onderdeel van de huwelijksorde, waarin de vrouw onderdanig is aan haar man. Daarnaast wordt het haar van de vrouw in 1 Korinthe 11:15 ‘een eer’ genoemd. Daarom zou een vrouw haar eer moeten bedekken, zodat anderen geen ongewenste of onnodige aandacht aan haar geven.

Er zijn naast Lindsay meer christenvrouwen én -mannen in de Verenigde Staten en Canada die zich online inzetten voor ‘head covering’.

Jongere generatie
De Amerikaanse auteur David Phillips heeft twee boeken geschreven over het gebruik van hoofdbedekking in Noord-Amerika: ”Headcovering Throughout Christian History” en ”Covered Glory”. Hij ziet dat steeds meer jonge vrouwen zich interesseren in het onderwerp. “Het is mijn indruk dat vooral de jongere generatie, vrouwen onder de 25 jaar, dit onderwerp voor het eerst ontdekken.”

In de Amerikaanse kerkcultuur is het gebruik van de kerkhoed voor vrouwen verdwenen, volgens Phillips. Sommige, met name van Nederland afkomstige, kerken hanteren het gebruik nog wel. “Die zijn een uitzondering, waarvan andere christenen zeggen dat het hun traditie is, niet iets wat op de Bijbel is gebaseerd. Mensen weten niet eens meer dat dit in de Bijbel staat beschreven.”

Lees het volledige artikel op de site van het Reformatorisch Dagblad.

Bekijk ook: Ds. De Boer legt uit waarom veel reformatorische vrouwen met een hoed naar de kerk gaan.


Hoofdbedekking
- Waarom Chantal met een hoofddoekje naar de kerk gaat
- Dr. M. Klaassen: "Hoofdbedekking geen achterhaald gebruik"
- Wel of geen hoed dragen in de kerk? Dit zijn de voors en tegens! - CIP Podcast
- Als vrouw een hoedje op in de kerk?
- 'Hoofdbedekking vrouw geldt niet per se voor deze tijd'
Meer over hoofdbedekking »

Reacties

W
Waarom zou een man uberhaupt naar het haar van een vrouw kijken en wat zou dat met een man dan moeten doen? En vrouwen bij mannen dan? Ik kijk een vrouw in het gezicht en vooral in en naar de ogen die volgens het OT de spiegels van de ziel zijn. Een blik in de ziel kan ik nog wat bij voorstellen; draag dan een zonnebril of burkarasterwerkje als je dat ongewenst of onnodig vindt.
H
Moet je kijken wat er gebeurt als de mode het voorschrijft.
J
En dat terwijl een deksel een type is van de Wet. Wet en Genade mixen niet, dus wat kies je?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?