Kinderen in Noord-Irak

Nieuws

08 november 2019 door Lukas ten Napel

Christenen en Koerden vluchten massaal naar Irak vanuit Noordoost-Syrië: “We staan nog maar aan het begin van deze crisis”

Onrust in Irak. Al meer dan 14.000 vluchtelingen uit Syrië zijn de afgelopen twee weken de grens met Noord-Irak overgestoken volgens hulporganisatie ZOA. De VN houdt er rekening mee dat dit aantal kan oplopen naar meer dan 50.000. “We staan nog maar aan het begin van deze crisis”, vertelt Esther Grisnich, landendirecteur voor ZOA in Irak.

ZOA zet zich in voor hulp, hoop en herstel aan mensen die slachtoffer worden van een natuurramp of gewapend conflict. We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen met jou kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten. En hen ook daarna trouw blijven, door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden.

Grisnich vertelde in gesprek met Groot Nieuws Radio over de situatie in Irak, waar het al sinds begin oktober onrustig is. Het centrum van Bagdad, de hoofdstad van Irak, stond vol woedende demonstranten, die vermoeden dat de regering corrupt is en zich laten horen vanwege de hoge werkloosheid en het gebrek aan basisvoorzieningen in het land. Er zijn al 250 mensen tijdens de protesten gedood. “Daar komt nu de nieuwe vluchtelingenstroom vanuit Noordoost-Syrië bovenop.”

Esther vervolgt: “Vluchtelingen komen eerst in transitkampen terecht en worden onderzocht. De mogelijkheid bestaat dat IS’ers, die de chaos gebruiken om aan een terugkeer te werken, zich onder de vluchtelingen mengen; een groot veiligheidsrisico. Daarna worden ze geregistreerd en ondergebracht in oude vluchtelingenkampen, waar de tenten op instorten staan. Deze kampen liepen juist leeg. Veel vluchtelingen gingen terug, omdat de situatie rustiger werd.”

Derde vluchtelingenstroom
Dit is de derde keer dat mensen vanuit Syrië moeten vluchten”, vertelt Grisnich in een interview bij Uitgelicht!. “Eerst voor de troepen van Assad, daarna voor IS en nu voor het Turkse leger. Het lijkt er op dat dit voorlopig een permanent verblijf zal worden, omdat het Turkse leger een bufferzone langs de grens heeft ingenomen. Dat gebied is helemaal gezuiverd van Koerden, christenen en andere bevolkingsgroepen. We staan nog maar aan het begin van deze crisis.”

In het Nederlands Dagblad vertelt Esther dat ze het president Trump kwalijk neemt dat hij de Amerikaanse troepen terugtrok, maar verwijt het de internationale gemeenschap en Nederland dat zij geen hulp bieden: “De Koerden hebben duizenden mensenlevens opgeofferd in de strijd tegen ISIS en dus ook in de bescherming van ons in Europa. Ik begrijp dat Nederland geen troepen naar een soeverein land als Syrië wil sturen en dat een land als Amerika er niet vijftig jaar kan blijven, maar we hebben de verantwoordelijkheid om mensen te beschermen, ongeacht de achtergrond.”

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

In het eerste scenario werd er gerekend op zo’n 10.000 Syrische vluchtelingen: “We zaten daar al snel overheen en werd dus werd het aantal door het UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, bijgesteld naar 50.000. De mogelijkheid bestaat echter dat dit aantal nog oploopt. Irak kan niet al die mensen een plek geven. En de winter staat voor de deur; een extra uitdaging. Een land dat zo fragiel en in nog in ontwikkeling was, krijgt er een hele nieuwe crisis bij. Daar moeten we als ZOA echt op inspelen. Gelukkig kunnen we dat samen met andere organisaties doen.”

Gevolgen
De situatie in Noordoost-Syrië verdwijnt volgens Grisnich al meer naar de achtergrond in het medialandschap, maar hulporganisaties merken nog wel degelijk wat voor gevolgen de Turkse inval heeft. “Er zijn veel christelijke groepen die hun toevlucht zoeken bij hun mede-gelovigen in het Koerdische gedeelte van Irak. De regering van Irak doet niets. We zijn met ZOA een noodhulpactie gestart en de mensen van de UNHCR en andere hulporganisaties proberen hun diensten aan te bieden. Die extra hulp is ook hard nodig.”

Esther Grisnich was onlangs te gast in het Family7-programma Uitgelicht! Bekijk het interview:

Steun ZOA bij deze hulp door een noodpakket voor een vluchteling te doneren en help hen zo de winter door.

Reacties

T
Er een ideologie is waar volgers zich beter, superieur achten. Het is hun verboden in hun boek de koran om te integreren.

Voorbij gekeken wordt door velen hoe de islam ook een rol speelt bij politieke besluitvorming.

De inval van de Turken in Noord Syrie heeft waarschijnlijk al vele malen meer slachtoffers gemaakt, dan die 72 mensen nabij het munitiedepot dat geraakt werd door een Nederlandse vliegtuigbom.

Waar blijft het protest?

Zie de uitleg van de bijna onmogelijk ingewikkelde verhoudingen: youtube.com/watch?v=tg2fUDu_fL4

T
https://www.jihadwatch.org/2015/02/al-azhar-freely-promotes-slaughter-of-christians-and-infidels

De Al Azhar Universiteit van Sheikh-Ahmed-al-TayebEgypt - door velen gezien als de meest gezaghebbende stem van de soennitische islam - blijft vijandigheid en geweld tegen niet-islamitische "ongelovigen" oproepen.

Politiek schrijver en denker Dr. Khalid al-Montaser onthulde in een artikel voor El-Watan News dat Al Azhar vijandigheid voor christenen blijft aanmoedigen en zelfs aanzet tot hun moord!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?