Mozaïek0318
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 november 2019 door Jeffrey Schipper

Snelgroeiende evangelische kerk Mozaiek0318 overweegt uitbreiding naar Apeldoorn

De evangelische gemeente Mozaiek0318 in Veenendaal gaat mogelijk een zusterkerk planten in Apeldoorn. De snelgroeiende kerk bevindt zich momenteel in een onderzoeksfase.

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit nieuwsbericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 33.

'Vorige maand is er een informatiebijeenkomst geweest voor mensen uit Apeldoorn en omgeving die geïnteresseerd zijn in onze plannen voor een mogelijke start van Mozaiek055.' Dit laat Ido Buwalda namens het voorgangersteam van Mozaiek0318 weten in de nieuwsbrief van de kerkelijke gemeente. Zo'n 150 mensen bezochten verkenningsbijeenkomst. 'Als vervolg hierop hebben we twee informatieavonden gepland in Apeldoorn met ongeveer eenzelfde inhoud als onze introductieavonden. Voor deze beide avonden hebben zich ongeveer 140 mensen aangemeld. Nieuwe aanmeldingen worden op een wachtlijst geplaatst.'

Tegenover CIP.nl bevestigt Mozaiek0318 dat de gemeente zich momenteel in een onderzoeksfase bevindt. Ook wordt benadrukt dat niet van tevoren vaststaat of Mozaiek055 er gaat komen. "We onderzoeken of God een deur opent om daar een kerkelijke gemeente te starten. Het zou dus ook kunnen dat we ervaren dat de deur naar Apeldoorn dichtgaat." De evangelische gemeente wil zo open mogelijk zijn over haar plannen en heeft er daarom voor gekozen om hierover openheid van zaken te geven in een nieuwsbrief voor leden en belangstellenden.

Sinds 2012 is Kees Kraayenoord voorganger van Mozaiek0318. In vijf jaar groeide die uit van een huiskring tot een megakerk met elke zondag meer dan drieduizend bezoekers in twee diensten. Vanwege de vele bezoekers heeft men overwogen om op zondag een derde samenkomst te organiseren. Na gesprekken zijn die plannen verlegd en kwam het vestigen van een zusterkerk in Nijkerk in beeld. Aanleiding zijn de vele bezoekers uit de regio Amersfoort. Begin dit jaar ging Mozaiek033 van start en werden Arjen ten Brinke en Emiel Hop benoemd als voorgangers.

'Inmiddels is deze gemeente zo gegroeid dat ze (we) deze zondag zijn verhuisd naar een grotere locatie, een sporthal met plaats voor maximaal zo’n 1200 mensen, zodat we voor nu terug kunnen naar één dienst per zondag', schrijft Ido Buwalda in de nieuwsbrief van Mozaiek0318. 'Wat zijn we God dankbaar voor deze mooie ontwikkelingen in 033.' Hij vraagt om 'gebed om fijngevoeligheid en wijsheid' in de onderzoeksfase naar een mogelijke nieuwe kerk in Apeldoorn.

In een interview met het Nederlands Dagblad sprak oprichter Kees Kraayenoord een paar jaar geleden over de snelgroeiende kerk in Veenendaal. "Ik houd van traditie, van een kerk die al eeuwenoud is. Maar ik geloof ook dat elke generatie haar eigen kerkelijke initiatieven nodig heeft. Als over veertig, vijftig jaar Mozaiek niet meer bestaat, so what? Wij geven het stokje dan weer over aan de volgende generatie om het op hun manier te doen."

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit nieuwsbericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 33.

Foto: Mozaiek0318/Facebook

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Zijn er in Apeldoorn en Nijkerk nog niet genoeg bijbelgetrouwe gemeenten? Wie voor Mij is is niet tegen Mij, sprak Jezus. .Die lichtflitsen bezorgen mij hoofdpijn. In Apeldoorn is al een Christengemeente gesticht:De Basis...en nu weer een? Zijn er voorgangers of moeten de diensten op den duur net als bij de Doorbrekers via een scherm gevolgd worden? Ontstaan deze groepen misschien uit het verlangen naar voortzetting van de sfeer die heerst tijdens de Pinksterconferenties van Opwekking? Gaan al die bezoekers meteen evangeliseren onder moslims?
M
Komt mij wat kortzichtig over deze reactie. Ze lijken echt mensen te bereiken en mensen het koninkrijk van God te laten vinden. Waarom zien kerken elkaar als concurrent? @joke: dienen jullie een andere Jezus dan mozaïek? Laten we als lichaam van Christus gewoon blij voor alle kerken die mensen voor Jezus en de Vader bereiken
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (7)