Zhao Sheng

Nieuws

05 november 2019 door Geerten van Breugel

Turkse invasie in Syrië houdt niet op; christelijke hulpverlener omgekomen

Terwijl er sprake zou zijn van een staakt-het-vuren, gaan jihadistische groeperingen door met hun aanvallen in Noordoost-Syrië. CBN meldt dat deze aanvallen gepaard gaan met Turkse luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Honderden zouden gedood zijn, duizenden gewond en vele duizenden gevlucht. Een van de laatste slachtoffers is Zhao Sheng, een vrijwillige cameraman en medische hulpverlener. Hij was actief voor de Free Burma Rangers, een christelijke stichting die gewonden op het gevechtsterrein verzorgt.

Het gebied waar nu gevochten wordt, is volgens Charmaine Hedding "de plek van oude christelijke dorpen, met mensen die Aramees spreken, dezelfde taal als Jezus sprak". Hedding werkt bij hulpverleningsorganisatie The Shai Fund. Pas plaatste de Turkse defensieminister een kaart op zijn social media waar grote delen van Griekenland, Syrië en van Irak bij Turkije geplaatst worden als het rechtmatige grondgebied. De kaart gaat terug tot 1920. Toen de Eerste Wereldoorlog afgelopen was, werd het Ottomaanse Nationale Pact gesloten. Volgens Dalton Tomas van organisatie Frontier Alliance International vindt Turkije dat het naar aanleiding van de afloop van de Eerste Wereldoorlog recht heeft op dit grondgebied. "Hun openlijke intentie is om het kalifaat te herstellen dat in 1924 is ontbonden."

De omgekomen Sheng hielp mee met het verzorgen van de gewonden op het slagveld. Dave Eubank is de leider van de missie van de Free Burma Rangers. Op zijn social meldt hij dat ze "een uur voor zijn leven gevochten hebben. We baden in Jezus' naam dat hij met ons zou blijven, maar dat deed hij niet. Hij is nu in de hemel. Het is heel triest, heel erg." Toch gaat het werk ook door, zegt de hulpverlener.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?