kamer

Nieuws

05 november 2019 door Patrick Simons

Kabinet komt in strijd tegen stikstof mogelijk uit bij autoloze zondag

De stikstofcrisis blijft de gemoederen in Den Haag behoorlijk bezig houden. Het kabinet onderzoekt dan ook welke stikstofbesparende mogelijkheden er zijn. Daartoe is een lijst van zo'n twintig maatregelen opgesteld. Eens per maand een autoloze zondag is één van die maatregelen. Dat weet het Algemeen Dagblad te melden op basis van bronnen in Den Haag.

Ambtenaren hebben een lijst met twintig maatregelen opgesteld die stikstofbesparend zijn. Van al deze maatregelen zullen er uiteindelijk slechts een paar ingevoerd gaan worden. Naast een maandelijkse autovrije zondag zou ook een totale verlaging van de maximum snelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur op de lijst staan. De verwachting is dat het kabinet vrijdag al met een voorstel van maatregelen gaat komen.

Die haast is nodig om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat woningbouwprojecten weer hervat kunnen worden. Talloze projecten liggen om dit moment stil door de stikstofcrisis en de maatregelen die het kabinet trof.

Er zou gekozen kunnen worden voor een autoloze zondag op de eerste of laatste zondag van de maand. Dit is hoe dan ook een stikstofbesparende maatregel, maar de vraag is wel hoe dit praktisch ingevuld kan gaan worden. Het is overigens geen nieuw idee. Een maand geleden pleitte ChristenUnie al samen met GroenLinks voor deze maatregel. In de jaren 70 van de vorige eeuw werden mensen bovendien ook al verplicht om op zondag tien keer de auto te laten staan. Dat had destijds te maken met de oliecrisis waardoor er een tekort aan benzine dreigde. Sindsdien hebben sommige gemeentes het initiatief weer opgepakt, maar nooit structureel en niet landelijk.

Reacties

J
Ach, politiek....de waan van de dag.
H
Allemaal proefballonetjes vanwege de angst voor het electoraat. Het gezwabber van deze regering bewijst wel dat ze het zelf ook niet meer weten. Praten, praten en nog eens praten maar waar blijft de daadkracht ?

J
Misschien toch een maximum snelheid van 100 invoeren. Zou dat genoeg daadkracht zijn?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?